Дола - пивски Витлејем и Зид плача

06.06.2023. 14:00
0
ИЗВОР: vijesti.me

Дола – мјесто страдања, туге, мјесто плача и голготе.

Дола – мјесто гдје је 7. јуна 1943. године фолксдојчерска јединица "Принц Еуген", уз подршку "Ханџар" дивизије, убила 522 становника Пиве, а међу њима и 109 дјеце.

Дола – мјесто гдје је породица Верун престала да постоји, а дијете Митре и Малише Ђикановић није дочекало ни име да добије – стријељано је у тренутку доласка на свијет.

Дола – мјесто опомене и мјесто ћутања.

Споменици причају о страдању, убијеној нејачи, о плачу који се и данас чује, о пивској крвавој бајци и пивском Витлејему.

„Пивска крвава бајка“, „пивске Шумарице“, „пивски Витлејем и зид плача“, само су неки од назива за Дола. Да се то мјесто успјело изборити за заслужену страницу у историјским уџбеницима било би довољно рећи само Дола. И ништа више, и ништа мање. Овако, и даље многи у Црној Гори не знају за мјесто гдје је 7. јула 1943. фолксдојчерска јединица „Принц Еуген“ за сат убила 522 људи, међу којима и 109 дјеце, од којих је једно рођено на губилишту. И даље је, изгледа, на новинарима да о страдању пивског народа када је за вријеме Пете офанзиве убијено њих око 1.260, када је у сваком селу пивске жупе тих десетак дана 1943. било по једно стратиште, упознају јавност.

Невине жртве у Долима биле су подијељене у три групе – једну су чинили мушкарци старији од 15 година, другу жене и дјевојке, а трећу дјеца.

Редослијед убијања био је обрнут.

Губилиште је преживио само један страдалник – тридесетшестогодишњи Милош Гломазић који је успио да побјегне са стрелишта и тако буде свједок најтежег злочина у Пиви који се догодио за вријеме Другог свјетског рата. Милош је преминуо 1986. године.

У долинама гдје су убијене невине жртве 1977. године направљен је меморијални комплекс, рад вајара Луке Томановића, а прије десет година изграђена је и црква, типа ловћенске капеле.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве (СПЦ) је 2017. године канонизовао све жртве злочина у Пиви, а дан њиховог спомена је 7. јун.

Побратими које је зближило страдање

Пивљане и побратиме из Велике и Горње Ржанице, зближила је иста невоља и исто страдање.

Тамо је иста СС јединица, потпомогнута брдском "Скендербег" дивизијом, 28. јула 1944. године на најсвирепији начин убила око 800 људи, жена и дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 44m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 8m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 37m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 29m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 14m
    0