Још пет случајева вируса корона у Републици Српској

15.04.2020. 09:15
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Још пет особа заражено је вирусом корона у Републици Српској, изјавио је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

– У протекла 24 сата укупно су тестирана 362 узорка и са данашњим даном имамо укупно 458 позитивних на вирус корона – прецизирао је Шеранић.

Сви новозаражни су мушкарци.

– Сви узорци у протекла 24 сата су тестирани у Институту за јавно здравље Републике Српске, а узорци су из цијеле Републике Српске – истакао је Шеранић.

Међу новозарежнима су три мушкарца средње животне доби и два млађе животне доби. Ријеч је особама које су биле у контакту са претходно зараженима на вирус корона.

– Институт је у протекла 24 часа радио тестове и међу здравственим радницима и код особа које су излазиле из локалних карантина. Дакле, сви су негативни – додао је Шеранић.

Од укупног броја заражених у Републици Српској, 55 одсто су мушкарци и 45 одсто су жене. Министар Шеранић каже да је 67 одсто у старосној гупи од 30 до 65 година, око 15 одсто су старији од 65 година, а око 16 одсто су у групи од 15 до 29 година.

– Када је у питању лијечење пацијената који су заражени вирусом, у Бањалуци на Инфективној клиници их има 37 са тежом слиничком сликом, пет их је на респиратору, а двоје на кисеоничкој подршци – истакао је Шеранић.

– Њих 11 у УКЦ Републике Српске чека резултате у смислу даље хоспитализације, а на старој локацији на Пуломологији у центру града се налази 59 особа са лакшом или средњом клиничком сликом – истакао је он.

Што се тиче оних који су заражени вирусом, а немају симптоме, њих у Бањалуци, у Студентском дому тренутно има 103, у Бијељини троје, у Требињу је смјештено петоро, а у Лукавици и Палама по двоје.

– Са 14. априлом имамо укупно 196 опорављених особа од вируса корона. Дакле, ријеч је онима којима је два пута узастопно налаз био негативан и који су послати кући на још 14 дана. Њихово стање се прати и ако у томе периоду све буде добро, онда се може говорити о њиховом оздрављењу – навео је министар Шеранић.

Под здравственим надзором тренутно се налазе 5.326 особа, а здравствени надзор завршен је код 18.118 особа.

У протекла 24 сата на граничним карантинима је евидентиран прелазак 46 особа.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    8h 19m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    8h 24m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    9h 16m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    21h 46m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    9h 30m
    0