Још три особе позитивне на корона вирус у Републици Српској

05.04.2020. 10:13
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске урађено је укупно 94 лабораторијских тестирања, а нови вирус корона потврђен је код још три особе у Републици Српској.

Ријеч је мушкарцу средње животне доби, једној жени средње и једној млађе животне доби, сви из Бањалуке. Све три особе су у изолацији, саопштило је Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Тренутно, нови вирус корона у Српској је потврђен код укупно 302 особе, а седам особа је преминуло од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док су 22 особе опорављене од COVID-19.

У Републици Стрпској до сада је урађено укупно 2.831 лабораторијских тестирања на нови вирус корона. У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 102 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса.

На Одјељењу COVID-19 хоспитализовано је 36 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената. Код шест пацијената здравствено стање захтијева респиратиорну подршку, а на Одјељењу пулмологије (стара локација УКЦ) је 51 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници у Градишци лијечи се један пацијент код којег је потврђен COVID-19, као и један у Болници у Приједору.  У Болници Добој је збринуто троје ових пацијената, као и у Болници у Бијељини. У Болници у Источном Сарајеву се лијечи двоје пацијената са COVID- 19 обољењем.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 8.092 особа, а надзор је завршен код 12.861 особе. Број лица у каратинима при граничним прелазима: Бијељина-Рача –  20, Зворник-Каракај нема тренутно смјештених, Брод – 28, Шамац – 34 и Градишка – 33.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Такође подсјећамо да су карантински капацитети на границама и унутар локалних заједница оформљени са циљем спречавања „уласка” вируса корона из иностранства и једна је од низа мјера које се спроводе, наглашавају из министарства.

– Наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације локалне заједнице су задужене да формирају и организују рад локалних карантина у својим заједницама. При успостављању ове мјере, урађен је масовни скрининг путника и сви до сада тестирани са граничних прелаза су били негативни на присуство новог вируса корона, што се може објаснити и резултатима рестриктивних мјера које су предузеле и земље из којих долазе – кажу у министарству.

Подсјећамо да ће прије истека изолацијског периода и особе које су у локалним карантинима бити тестиране. Ријеч је о особама код којих није потврђено присуство корона вируса, који немају симптоме обољења, а у случају појаве било каквих здравствених тегоба имају могућност да затраже здравствену заштиту.

Паралелно, кроз епидемиолошку истрагу, ради се на тестирању грађана унутар заједнице, како би обухватили што више породичних контаката и што прије изоловали позитивну особу и на тај начин спријечили даље ширење вируса. Напомињемо да Република Српска располаже са довољним бројем тестова.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно, као и до сада, да обавјештавају јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    22h 45m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    5h 50m
    2
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    9h 38m
    0
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    6h 22m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    6h 31m
    0