Југовић: Два лица позитивна, достављене листе контаката

01.04.2020. 17:01
0
ИЗВОР: Срна

Командант Штаба за ванредне ситуације општине Пале Бошко Југовић рекао је данас да су на подручју те локалне заједнице два лица позитивна на вирус корона, да су доставили своју листу конаката и да су та лица у кућном карантину.

- Ријеч је о младом брачном пару који је у овом тренутку изолован. Чекамо даље инструкције Дома здравља, а најважније је за локално становништву да су те двије особе доставиле своју листу контаката. Ради се о 25 лица, једна особа је имала 18 контаката, а друга седам за која ће надлежни инспекторат направити одговарајућа рјешења и дежурни епидемиолог доставити тачне упуте и редослијед њихових тестирања - рекао је Југовић.

Југовић, који је и начелник општине Пале, рекао је на конференцији за новинаре прије сједнице Штаба за ванредне ситуације да у наредном периоду очекују тестирање тих 25 лица која су у кућном карантину и која су добила инструкције да припреме своје листе контаката.

- Нема мјеста паници, ово је било за очекивати јер улазимо у трећу и четврту седмицу епидемије које су критичне. Сада требамо да видимо да ли је било евентуалног ширења, односно да ли имамо позитивних лица и надамо се да ће тога бити што мање - нагласио је Југовић.

Он је захвалио особљу Дома здравља Пале и дежурној епидемиолошкој служби Института за јавно здравство, који, како је истакао, раде свој посао перфектно.

- С обзиром да се ради о човјеку који је страначки близак мени, и ја сам доставио своју листу на којој је потврђено да њега нема, мада ћу инстистирати на додатном тестирању које треба да отклони сумњу - рекао је Југовић.

Он је навео да је позитивна особа била савјесна и одговорна након што је сазнала да је позитивна, те да се то види по броју контаката који су достављени.

- Лица са листе биће подвргнута тестирању и за њих је од овог тренутка одређена кућна изолација. Без обзира на резултате остаће у изолацији 14 дана - навео је Југовић.

Југовић је подсјетио да се 93 особе налазе под надзором на Палама и да Комунална полиција редовно врши своје акативности и провјерава њихов карантин.

Командант штаба наводи да је наредба од Републичког штаба за ванредне ситуације да се формирају два карантина.

- У овом тренутку водимо преговоре око простора за карантин, који би требао бити у студентским домовима јер се тамо налазе два објекта која имају идеалне услове. У једном би се требала налазити лица која долазе са стране како би ту боравила у изолацији 14 дана, а у другом позитивне особе - нагласио је Југовић.

Он је позвао становништво да се информишу путем званичних саопштења Штаба за ванредне ситуације, на сајту општине Пале, а не путем друштвених мрежа.

Коментари 0
Повезане вијести
Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    6h 13m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    16h 31m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    16h 37m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    16h 35m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    15h 26m
    0