Како би требала да изгледа онлајн настава у Српској

11.09.2020. 10:27
0
ИЗВОР: Srpska.info

Да би ученици у Српској у новој школској години могли да прате онлајн наставу, укључујући и оне који су у изолацији због појаве вируса корона у њиховој школи, требало би, за почетак, да посједују рачунар, лаптоп или телефон и интернет конекцију.

оред тога, неопходна је употреба Мицрософт Оффице 365 платформе са свим алатима, као и портала Министарства просвјете и културе, еНастава, који су предвиђени за извођење ове наставе.

Тако су за Српскаинфо, уочи нове школске године, објаснили у Министарству просвјете и културе РС, те поручили да ће, ако ученик не посједује уређај, школе ученицима издавати лаптопе из пројекта „Доситеј“ на реверс.

По њиховим подацима, до сада је ученицима на реверс издато више од 2.000 од расположивих 20.000 рачунара, колико је основним школама испоручено управо у склопу пројекта „Доситеј“.

Батерије

Министарство је, кажу, направило план издавања рачунара из овог пројекта на реверс, у складу с потребама и пристиглим захтјевима ученика.

 – Ако нека од школа није била у могућности да изда властите лаптопе, друга школа из окружења је имала обавезу да изда неопходан број лаптопа, како би их добили сви ученици који су исказали потребу – наводе из Министарства.

На питања о проблемима које су неке школе имале да у вријеме одвијања наставе на даљину издају ове рачунаре ученицима, због њихових техничких недостатака, те да ли је нешто урађено по том питању до нове школске године, из Министарства кажу да се углавном ради „само о лошим батеријама код лаптопа из прве фазе пројекта“.

– То се рјешава на начин да се лаптоп држи стално укључен у струју. Такође, Министарство је током 2018. године обезбиједило и око 1.000 замјенских батерија за лаптопе из прве фазе овог пројекта – истичу из Министарства.

Учење на даљину

По Плану организовања рада основних и средњих школа и ђачких домова у школској 2020/21. години, за вријеме трајања пандемије вируса корона, школа је дужна да за ученике који су упућени у изолацију, ученике са хроничним болестима, те за оне који из других оправданих разлога не могу похађати наставу, организује наставу путем употребе Оффице 365 едукативних или других алата за учење на даљину.

Међутим, како је Српскаинфо већ објавила, онлајн настава посредством платформе Оффице 365, у Српској још није заживјела, а у међувремену се ученици који треба да уче на даљину сналазе да дођу до материјала који су обрађивани у школи.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 19m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 47m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 20m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 12m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 20m
    0