Како ћемо обиљежити Свјетски дан социјалне правде

20.02.2020. 10:14
0
ИЗВОР: Srpska.info

У цијелом свијету данас се обиљежава Свјетски дан социјалне правде, који је прије 13 година установила Генерална скупштина УН, како би упозорила човјечанство да ће опстати једино ако изградимо праведна друштва у којима сви људи могу равноправно учествовати у расподјели  добара и развоју  заједнице.

У БиХ се поводом овог датума не дешава ништа, а аналитичари оцјењују да и није неко чудо, јер је БиХ земља силе и неправде, земља гладног народа и малобројних милионера, који су најчешће или политичари или “политици блиски контроверзни бизнисмени”.

– Жалосно је што се социјалне правде политичари не сјете никад, а медији и НВО само једном годишње – на данашњи дан.  Социјална правда је важан сегмент основних људских права и услов без којег нема ни демократије, ни слободног говора, ни грађанског активизма – оцијенио је за Српскаинфо Жарко Папић, директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију.

Он је рекао да социјалне правде у БиХ нема, па стога не треба да чуди што нема ни истинске слободе и демократије.

Процјенује се да четвртина становништва у БиХ живи испод границе сиромаштва, са мање од 250 КМ мјесечно по члану домаћинства.

Већина од скоро 268.000 пензионера у РС прима мање до 200 евра мјесечно, док за минималац, који износи 266 евра, ради најмање 18.000 радника у Српској. Плате и пензије у Федерацији БиХ, са којима преживљава већина становништва, тек су незнатно више од оних у Српској. Истовремено, БиХ има више од 500 милионера и 90 мултимилионера.

Међу милионерима су и бројни политичари. Тако су имовинске картице, које је објавила Централна изборна комисија БиХ, откриле да у парламентима РС, ФБиХ и Парламентарној скупштини БиХ сједи чак 20 милионера. Према оном што су пријавили, а нико не гарантује да су пријавили све што имају, међу политичарима милионерима су Никола Шпирић (СНСД), Миладин Станић (СДС), и директор УКЦ РС Владо Ђајић (СНСД), а рекордер је дојучерашњи ДНС-овац Милан Радовић са богатством већим од 10,7 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
Невјероватно: У овом граду у БиХ има чак 150 милионера Невјероватно: У овом граду у БиХ има чак 150 милионера
Аустралијанци дозвољавају многима који имају корону да играју, осим Ђоковићу Аустралијанци дозвољавају многима који имају корону да играју, осим Ђоковићу
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 26m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 21m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 26m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 29m
    1