Како да опоравите руже послије обилних падавина

02.10.2023. 19:42
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Период обилних киша доноси велике проблеме баштованима, а нарочито пате власници ружа. Њихове љубимице тешко подносе обилну влагу, а подложније су и нападу гљивица и разних штеточина, па им је потребна заштита.

Да би се што прије опоравиле, савјетује се да их редовно прскате фунгицидом, а цвјетање се поправлја помоћу јачег прихрањивања.

Није неопходно да купујете скупа средства за ђубрење, већ се потрудите да сакупљате вриједне састојке који су вам већ на располагању, преноси Новости Магазин.

У ту сврху искористите коре банана којих увијек има, нарочито у сезони торти и сладоледа од овог воћа. Кора је пуна калијума који је право благо за сво цвијеће, а нарочито за руже.

Уз њега, у кори банана има и фосфора, калцијума, магнезијума и сумпора, који су сви редом благотворни састојци за биљке. Није вам неопходна нека нарочита припрема.

Насјецкајте коре банана, а земљу око банана мало раскопајте. Вратите земљу и, по потреби, додајте мало малча. Чим кора почне да трули, руже ће почети да добијају потребне нутритивне састојке.

Овај савјет се може примијенити и у њези клематиса, као и за хортензије. Баштовани праве и течно ђубриво тако што у посуду додате коре банана и налијете воду. Сачекајте десетак дана, па водом у којој су одстојале коре залијте руже. Можете додавати воду и коре све док не примјетите да су оне потпуно промијениле боју. Тада их можете закопати било гдје у башти или сипати у компостер.

Коментари 0
Повезане вијести
Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО) Скида трагове фломастера и бојица: Трик за чисте зидове (ВИДЕО)
Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине Најлакши начин да очистите радијаторе пуне прашине
Величанствене љубичице и током зиме Величанствене љубичице и током зиме
Најчитаније
  • У ципелама моје мајке
    17h 16m
    5
  • Пјесма која спаја Сарајево и Јасеновац
    21m
    0
  • Миљевина: Муж убио супругу, па себе
    4h 31m
    0
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    4h 17m
    0
  • Војник ОС БиХ Младен Јовичић први помогао породици којој се запалио аутомобил на ауто-путу
    23h 47m
    0