Како да ријешите проблем залеђених стакала, ретровизора и брава

10.01.2024. 09:36
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Како спријечити да вам се заледе стакло, ретовизор, врата или брава на вашем аутомобилу.

Зима је годишње доба које многим возачима не прија, како због отежаних услова у саобраћају када су снијег и лед на путу, тако и због саме припреме аутомобила за вожњу. Притом не мислимо на сезонске активности, као што су монтирање зимских гума, провјера нивоа антифриза или набавка течности за вјетробран која се не смрзава, већ на свакодневне непријатности због залеђених стаклених површина и снијега на возилу.

Основни савјет је да не треба чекати јутро да бисте се ухватили у коштац са залеђеним аутомобилом. Живот ће вам бити много лакши ако се на вријеме припремите за "минус" са којим се најчешће сусрећемо управо у јутарњим сатима.

Ако спадате у оне срећнике који имају гаражу или неко слично топло и суво уточиште за аутомобил преко ноћи, у великој сте предности зими. За оне који на уживају у таквом луксузу, доносимо неколико практичних савјета.

Уколико имате могућности, увијек аутомобил паркирајте тако да предњи дио буде окренут ка истоку. Тако ће први јутарњи зраци полако отапати лед на вјетробранском стаклу.

Помажу алкохол и сапун

Направите течност за одлеђивање стакала, коју ћете ујутро само попрскати по леду. У боцу ставите литар алкохола, децилитар воде и детерџент за прање посуђа. Добро промућкајте.

Постоји још један рецепт – улијте у боцу с распршивачем алкохол и воду у односу 2:1 (двије трећине алкохола и трећина воде).

Заштитите браве од леда

Ту помаже WD40. Ушприцајте га у браве на аутомобилу и неће се заледити преко ноћи.

Да се врата не заледе

Врло је једноставно, све што треба да урадите је да премажете гуму (кедер) око врата аутомобила неком масноћом – најчешће се препоручују да то буду глицерин или вазелин. Урадите то чим изађете из возила, како бисте наредно јутро без проблема отворили врата.

Будите сналажљиви

Ако се нађете негдје у граду и на стаклу вам се нахвата танак слој леда, а код себе немате ни спреј, ни топлу воду ни стругалицу – посегните за кредитном или неком другом бонус картицом, и остружите лед.

То ће ићи мало спорије, али ипак ћете након неког времена моћи да сједнете у ауто и одвезете се кући.

Подигните брисаче

Да брисаче ујутру не бисте нашли "залијепљене" за залеђено стакло, једноставно их увече подигните, да не стоје приљубљени уз вјетробран, па се неће ни залијепити.

Заштита за ретровизоре

Спољни ретровизори на аутомобилу неће се заледити ако преко њих ставите пластичне кесе. Кесу можете причврстити и гуменом траком.

Ставите картон на стакла

Ово је одличан начин превенције да се стакла на ауту уопште не заледе. Умјесто картона можете ставити и стари пешкир.

Залеђена стакла никада не поливајте врућом, па ни млаком водом, јер могу попуцати, посебно ако већ имају мања оштећења, упозоравају стручњаци.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Која генерација највише „дивља“ по путу? Која генерација највише „дивља“ по путу?
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 38m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    20h 0m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    21h 15m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    17h 8m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    20h 14m
    1