Како да тренинг трчања постане још ефикаснији

15.05.2021. 11:33
0
ИЗВОР: zenskimagazin.rs

Тркачи/це неминовно пред собом увијек имају неки циљ, било да је то повећање издржљивости, брзине или снаге. Како би остварили ове и све друге циљеве које поставите испред себе – доносимо вам савјете фитнес стручњака…

Фокусирајте се на дисање

Да ли знате који је основни елемент ефикасног трчања? Правилно дисање. Приликом трчања је неопходно уједначено дисање, и што је још важније ни у ком тренутку не треба да задржавате дах док трчите. Препорука тренера је да удишете кроз нос, а издишете кроз уста док трчите. У данима када не тренирате настојте да максимално форсирате дисање кроз нос. А при дисању важно је да што је могуће спорије дишете.

Поправите држање

Држање тијела је изузетно важно у току трчања. Потребно је да држите кичму право са благим нагињањем ка напријед. На овај начин ћете своје тежиште држати преко стопала. Како би дошли у овај став, стопала не треба да вам буду превише испред тијела. Ово вас може избацити из равнотеже и смањити ефикасност тренинга. Такође, неправилно држање ијтела може да доведе до повреде стопала и кољена.

Укључите тегове у своју рутину

Подизање тегова има изузетно позитивно дјеловање на ваш перформанс приликом трчања. Ако нисте нарочит љубитељ одласка у теретану, мали ручни тегови које можете дизати два до три пута седмично од по пола сата ће допринијети томе да брже и дуже трчите. Све се заправо своди на снагу коју посједујете, а осим тегова у том погледу вам могу помоћи и чучњеви.

Не прескачите истезање

Како би ваше тијело дало свој максимум приликом трчања неопходно је добро истезање прије и послије тренинга. Истезање можете да посматрате као припрему и извјестан вид опоравка тијела након тренинга. Фокусирајте се на мишиће ногу којима треба ваша највећа пажња, али не занемарите ни руке ни леђа јер и ови дијелови тијела дају све од себе да добро трчите.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    5h 36m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    23h 19m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    17h 36m
    6
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    19h 10m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    3h 5m
    0