Како разликовати симптоме прехладе и вируса корона

16.10.2021. 14:23
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да ли је у питању ковид или прехлада, понекад је тешко разликовати. Оба обољења спадају у респираторне вирусне инфекције, а један од нових и главних симптома мутираног вируса сада је и кијавица, која је некада била основна карактеристика прехладе.

Појавом новог делта соја корона вируса јављају се и нови симптоми који до сада нису били карактеристични. Сув кашаљ, температура али и губитак чула и мириса били су алармирајући сигнали да је наш организам инфициран ковидом. И док је до сада повишена тјелесна температура била знак за узбуну и одлазак љекару, један од главних симптома мутираног вируса је кијавица која ће се код некога јавити, а код некога не.

– За раније сојеве кијавица није била карактеристична, већ сув кашаљ, кратак дах и запушен корен носа. Кијавица је била карактеристична за прехладе, које такође спадају у категорију вирусних инфекција које изазивају адемо-вируси – каже докторка Обрадовић, специјалиста опште праксе.

Докорка Бисерка Обрадовић упозорава да уколико добијете кијавицу, обавезно се треба јавити лекару у најкраћем могућем року. У којој мјери ће се било који од симптома, па и кијавица јавити, зависи првенствено од нашег имунитета.

– Вирус је мутирао и његовим сиптомима је додата и кијавица. Она ће се јавити код већине особа заражених новим сојем, али све то, опет, највише зависи од нашег имунитета. Као што се и висока температура неће појавити код сваке особе и у истом интензитету, исто важи и за кијавицу. Наш имуни систем је кључна ствар, наводи наша саговорница.

Докторка упозорава да се крајем октобра јавља и грип, те да се ове године очекује и епидемија, с обзиром на то да се велика прокуженост грипа епидемилошких размјера јавља у периоду од три до пет година, али да је грип лакше разликовати од короне.

– Посљедња епидемија грипа била је пре четири године, тако да се ове јесени очекује нова. Ипак, грип настаје нагло и карактеристичне су високе температуре, главобоља, бол у очним јабучицама као и бол у мишићима и зглобовима. Он није сличан прехлади и ковиду, код којег се симптиоми јављају постепено, али у току болести погоршање може бити рапидно – истиче специјалиста опште праксе и примаријус Бисерка Обрадовић.

Како је наш имуни систем кључан фактор, докторка још једном напомиње и савјетује како да чувамо свој имуни систем.

– Требало би да више шетамо, да имамо добар сан, избјегавамо енергетска пића, цигарете и да се генерално чувамо било које болести или алергија јер свака уништава наш имуни систем – наводи др Бисерка Обрадовић у закључку.

Коментари 0
Повезане вијести
Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације Исплаћено 20.000 евра због смрти послије вакцинације
Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу
Природни препарати за ублажавање симптома прехладе Природни препарати за ублажавање симптома прехладе
Најчитаније
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    21h 7m
    13
  • Преминула Вера Гргић
    3h 18m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    4h 2m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    8h 7m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    8h 11m
    2