Како се у Болници "Србија" боре са пошасти 21. вијека? (ВИДЕО)

26.11.2020. 08:58
1
ИЗВОР: РТРС

Пандемија корона вируса изњедрила је јунаке овог доба, а то су медицински радници. Они, иза зидова болница широм Српске, далеко од очију јавности, свакодневно брину о обољелима од Ковида-19.

И они оболијевају, али чим приздраве, враћају се племенитом позиву.

Екипа РТРС-а, накратко је ушла у строго контролисано подручје у Болници "Србија" у Источном Сарајеву, гдје су смјештени најтеже обољели пацијенти, позитивни на вирус корона. Само механичка венталиција и константна брига љекара и медицинских сестара, одржава их у животу.

За њих је суочавање са вирусом корона свакодневна рутина. Припреме за улазак у простор у коме "влада" невидљиви непријатељ, почињу навлачењем заштитне опреме и по неколико пута на дан. Улазак и боравак у овом простору забрањен је без заштитне опреме, јер је корона "у ваздуху".

Иако шеф Службе за анестезиологију у Болници "Србија" Бранко Ашкраба наводи да би та опрема требало да буде стопостотна заштита, није увијек тако.

На интензивној њези ове болнице хоспитализовано је шест пацијената, од којих четворо на механичкој венталицији, тј. респиратору.

- Њима машина помаже да живе и удишу ваздух, да нема машине ти људи не би имали капацитет и не би могли да живе - појаснила је Наташа Лучић, анестезиолог у Болници "Србија".

- Ми смо и прије пандемије имали респираторе, сада их имамо 21 и за сада је довољно - додала је Јелена Божовић, анестезиолог.

Корона вирус не бира, па су на ковид одјељењу смјештени пацијенти старије и средње животне доби, али и они млађи, у пуној снази. 

- И млади оболијевају и ова болест није резервисана само за старије. Сви треба да се чувају и пазе - упозорила је Лучићева.

Доктор Ашкраба истиче да се љекари и сестре налазе као у једном ратном стању, додавши да ни они сами, када изађу на улицу, не могу да вјерујем да људи ходају безбрижно, јер они долазе из мјеста гдје се људима боре за животе.

Није лакше ни медицинским сестрама које у једној смјени проводе најмање четири сата у заштитној опреми, а поред сталног мониторинга, пацијентима дају терапију и храну.

Екипа РТРС-а на ковид одјељењу Болнице "Србија" провела је не више од пола сата и како сами кажу, тешко су дисали.  Иза себе су оставилу интезивну његу, гдје је због короне живот на клацкалици.

У Болници "Србија" тренутно је 71 пацијент.

Од почетка пандемије, кроз ову здравствену установу прошао је 571 обољели од корона вируса, а 65 их је било на респисраторима.

Љекари поручују, придржавајте се прописаних мјера заштите.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Auuu 28.11.2020. 14:38
    Opet moj komentar,nestao,a pisao ga juče,e bože sačuvaj. Kakva ste vi novinska agencija
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    18h 38m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    16h 13m
    6
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    2h 12m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    21h 21m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    39m
    0