Како што безболније смирити опекотине од сунца

02.08.2020. 17:25
0
ИЗВОР: Lepotaizdravlje.rs

Сви знамо да су, нажалост, опекотине од сунца на кожи редован пратилац љетовања, али и излагања јаком и изненадном сунцу – поготово након што смо због периода хладнијих дана били затворени у кући.

Промјене на кожи тада могу да се крећу од слабог црвенила и затезања, па све до опекотина праћених болом и пецкањем, па чак и стварањем пликова који прскају. Нико не жели да дође до овог, али – шта када се ипак деси? Шта можете да урадите да бисте олакшали себи и својој кожи да се брзо и лијепо опорави?

У наставку погледајте неколико приједлога за лијечење опекотина од сунца које имамо за вас.

Компресе и хладна вода

Као посљедица опекотина могу се јавити упале на кожи, због чега је препоручљиво хладити је компресама претходно потопљеним у хладну воду, било да се ради о оној из чесме или пак води расхлађеној са неколико коцкица леда. Најбоље је наквасити већу крпу, која се потом рашири по опекотинама, а процес се понавља на сваких неколико минута, чим се крпа угрије. Може се аплицирати неколико пута дневно, у трајању од 10 до 15 минута.

Лијек из кухиње за опекотине од сунца

Неке намирнице прави су мелем за изгорјелу кожу.

2,5 дл слатког млијека без масноћа (или са што мање масноћа) разблажити са четири шоље воде, а потом га расхладити са неколико коцкица леда. Облоге држати 15 до 20 минута, а процес понављати на свака два до четири сата.

Јогурт треба директно мазати преко опечених дијелова тијела. Након што се осуши, са коже га испрати чистом водом, а затим тапкати меким пешкиром док се кожа не осуши.

Кесице чаја користити уколико настану опекотине на очним капцима. Прије стављања на очи, треба их потопити у хладну воду.

Благотворне купке

 

Купање сапуном може исушити и иритирати изгорјелу кожу. Исто важи и за течне сапуне и купке. Ако се инсистира на употреби сапуна, онда бар треба изабрати неки који је благ, а након наношења темељно га испрати.

Препоручљиво је купање у што хладнијој води. Вода се може постепено расхлађивати, да би се тијело адаптирало. Након купања, кожу треба благо тапкати чистим пешкиром. За ублажавање бола, свраба и затегнутости коже у воду за купање сипати:

– сирће, најбоље бијело или јабуково (сипати 1 шољу у каду напуњену хладном водом),

– соду бикарбону, која растворена у млакој води ефикасно отклања бол. Након купања у овом раствору, не користити пешкир, већ пустити да се сода осуши на кожи.

Креме и лосиони за тијело

Послије примјене облога, тијело намажите дебелим слојем креме, или је натопите лосионом или уљем.

Кожне иритације и упале могу се најбоље санирати топичним лосионима, спрејевима или мастима које садрже 1% хидрокортизона. Алоја налази све ширу примјену, па и у медицини, јер се показало да ефикасно регенерише кожу и подстиче зарастања рана. Прије примјене било којег средства на бази алоје, обавезно тестирати осјетљивост коже на производ.

Када је ријеч о опекотинама средњег интензитета, у апотеци се могу купити анестетици који ублажавају бол и свраб. Притом треба имати у виду да се на оштећену кожу најлакше наносе препарати у спреју.

Вода за бржи опоравак

Да би се елиминисала сухоћа коже узрокована опекотинама, стручњаци предлажу уношење веће количине воде. Воће с високим садржајем воде, попут лубенице или диње, организму може обезбиједити велике количине течности, а притом је одличан извор ликопена – антиоксиданса који штити ћелије од тумора.

Сан

Да би се тијело потпуно опоравило, потребно му је квалитетног сна. Стручњаци препоручују да се прије спавања по кревету поспе талк, како би се ублажио осјећај пецкања и трења.

Пажљиво с пликовима

Пликови су знак озбиљних опекотина и као такви морају се пажљиво третирати. Најбоље је не дирати их, јер у противном може доћи до инфекције. Кожу с плика никако не треба скидати, јер она штити млади епидерм од даљег утицаја сунчевих зрака, као и од инфекција.

Запамтите ова правила

Тридесет минута прије напуштања куће обавезно нанијети крему са заштитним фактором, чак и кад је облачно. Притом не заборавите и на заштиту усана, руку, ушију и задњег дијела врата. Наносити крему након сваког изласка из воде или обилнијег презнојавања. Уколико се жели постићи потпуна заштита од УВА и УВБ зрака, бирати крему која садржи цинк-оксид, титанијум-диоксид или авобензон.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 38m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 22m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    2h 6m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    5h 7m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 49m
    0