Како су настали логои најпознатијих бендова двадесетог вијека

17.03.2018. 08:56
0
ИЗВОР: kultivisise.rs

Заузимали су почасно мјесто на омотима плоча и CD-ова. Многи су завршили као тетоваже. Неки су постали симболи рок културе. Генерација наших родитеља носила их је на мајицама. Носимо их и ми, јер музика која иде руку под руку са њима и даље живи, иако сам бенд можда више званично не постоји.

У неком тренутку су постале тренд, па су их носили и они који немају додирних тачака са том музиком.

Али, како су настали? Ово су приче које се крију иза настанка заштитних знакова неких од најславнијих бендова прошлог вијека.

The Rolling Stones

Један од најпознатијих логоа на свијету, Језик и усне (Tongue and Lips), дизајнирао је британски графички дизајнер Џон Пеш 1970. године. Постоји мисконцепција да је то дело Ендија Ворхола – не само због чињенице да је овај умјетник имао велики утицај на Пеша, што се у његовом раду и види, него и јер је први пут употријебљен 1971. године са изласком албума Sticky Fingers, чији је контроверзни дизајн омота смислио (наравно) Ворхол.

Лого је замишљен да представља њихово бунтовништво и неподношење ауторитета, уз очигледну сексуалну конотацију. Дизајнер је инспирацију нашао у хинду богињи Кали, коју представљају са исплаженим језиком, али и самом Џегеру.

Наиме, изјавио је да, када га је упознао, прва ствар коју је примјетио била је колико су велика његова уста. Изгласан је за најбољи лого бенда икада 2008. године, па је и у овом тексту на првом мјесту.

Led Zeppelin

Многима је мистерија шта представљају 4 симбола на логоу овог бенда.

Гитариста и оснивач групе, Џими Пејџ, дошао је на идеју да ураде нешто другачије. Били су пред објављивањем четвртог албума, чланова групе је било четири, па је свако дизајнирао по један симбол.

Први у низу је управо Пејџов, који изгледа као ЗоСо. Он га је сам дизајнирао и никад није објаснио његово право значење. Неки тврде да се симбол први пут појавио 1557. године и представља Сатурн.

Басиста Џон Паул Џоунс је изабрао други. Нашао га је у Књизи симбола Рудолфа Коха и  представља самопоуздану и компетентну особу.

Сљедећа су три укрштена прстена, које је бубњар Џон Бонам изабрао из исте књиге. Представљају оца, мајку и дијете. Случајно или не, то је такође наопачке окренути знак Ballantine пива.

На крају је симбол који је дизајнирао пјевач Роберт Плент. Перо у кругу је, по њему, амблем писца, а везује се и за изгубљену цивилизацију Му.

Постоји још један, мањи симбол, који је изабрала Сенди Дени, вокал. Додали су га због њеног доприноса песми The Battle of Evermore. То је стари хришћански симбол за божанство.

Queen

Дизајнирао га је сам Фреди Меркјури прије изласка њиховог првог албума. Инспирација му је био Краљевски грб Уједињеног Краљевства. Умјесто грба се налази велико, црвено слово Q, а умјесто једнорога хороскопски знаци чланова бенда: 2 лава (Џон Дикон и Роџер Тејлор), краба (Брајан Меј је рак) и двије виле које представљају Фредија, рођеног у знаку дјевице.

Не зна се шта представља феникс на врху. Можда је Фреди једноставно мислио да изгледа кул, што је потпуно легитимно.

Queen Лого овог бенда је у тијесној вези са њиховим именом.

AC/DC

AC/DC је скраћеница за наизмјеничну (alternating current) и једносмерну струју (direct current). Високи напон садржан у имену карактерише и њихову музику и енергију, па одатле и муњица у средини.

На ову идеју су дошли Ангус и Малколм Јанг, након што је њихова сестра Маргарет видјела ове иницијале на шиваћој машини. На основу тога је Џерард Хуерта 1977. године дизајнирао свима добро познат лого.

Што се тиче фонта, преузет је из Гутенбергове Библије, што је у складу са библијском референцом у имену њиховог албума Let There Be Rock, са чијим изласком је лого први пут употријебљен.

Nirvana

Жути смајли са иксићима умјесто очију је руку дијело Курта Кобејна, а први пут је угледао свјетлост дана појавивши се на флајерима за журку поводом изласка њиховог дебитантског албума Nevermind 1991. године.

Постоји више теорија кад је ријеч о томе шта је инспирисало Кобејна. Неки сматрају да је то израз лица њихових обожавалаца на концертима, други да је то био знак стриптиз клуба у Сијетлу. Постоје и они који вјерују да је то Курт пијан цртао Ексла Роуза – али намеће се питање какве он везе има са Нирваном и зашто би баш он постао њихов лого?

Већина ипак сматра да је теорија о стриптиз клубу највероватнија.

Ramones

Артур Вега, креативни директор и велики пријатељ бенда, заслужан је за препознатљиви лого. Рекао је: “Видио сам их као крајње амерички бенд. Они су за мене представљали амерички карактер. Помислио сам да би Велики печат Сједињених Америчких Држава био савршен за њих, са орлом који држи стријеле – симбол снаге и агресивности према онима који се усуде да нас нападну, и маслинову гранчицу, за оне који долазе у миру. Али смо одлучили да га мало измијенимо. Умјесто маслинове гранчице држи гранчицу дрвета јабуке, пошто су Рамонси симбол Америке, као пита са јабукама. А пошто је Џони бејзбол фанатик, наш орао држи бејзбол палицу умјесто стријеле”.

Red Hot Chili Peppers

Зову га Star of Affinity и Star of Infinity; поред њих, има још једно име, не тако поетично, које му је надјенуо сам његов креатор у једном интервјуу . Односи се на један дио тијела анђела (размислите на шта вас подсјећа).

Прича о његовом настанку гласи овако: негдје око 1984. године, директор издавачке куће је рекао Ентонију Кидису да смисли лого за свој бенд. Он је нажврљао прво што му је пало на памет… а остало је историја.

Тако да, ако сте се икада питали шта њихов лого значи, одговор је – ништа конкретно.

Коментари 0
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    22h 48m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    20h 23m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    6h 22m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    4h 49m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    6h 41m
    0