Калабухов у Палама отворио изложбу "Да се не заборави"

20.05.2023. 19:14
0
ИЗВОР: srna.rs

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов поручио је Србима да се не дају и да не одустају од истине без обзира на лажи и покушаје више европских земаља да се рехабилитује нацизам и да се релативизују злочини.

Калабухов је рекао да је изложба "Да се не заборави", коју је отворио данас на Филозофском факултету на Палама, управо посвећена чувању историјског памћења.

Изложба приказује злочине нациста и њихових саучесника против цивилног становништва Совјетског Савеза и Европе у Другом свјетском рату, а дјелом и на простору бивше Југославије.

Калабухов је рекао током обраћања присутнима да историја, не само подсјећа, него и учи, лијечи, али и помаже у избјегавању понављања старшних поука из прошлости.

- Ријеч је о архивским документима, фотографијама и зато се морамо сјетити њиховог подвига, пренијети младим генерацијама да знају шта је било њиховим прецима - додао је Калабухов.

Он је навео да је изложба припремљена на основу материјала и истраживања Руског историјског друштва, те захвалио њиховим представницима који су данас били на Палама.

Амбасадор Русије у БиХ рекао је да му је велика част да присуствује манифестацији "Дани Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву", у оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Светог Јована Богослова, који није случајно постао заштитник тог факултета.

- Драго ми је што се одржава и међународни скуп `Наука и стварност` који је битан и за нас, јер у модерном свијету више земаља покушава да промијене не само доживљај стварности него и саму стврност на више начина, с циљем извртања историје, прије свега упркос науци - истакао је Калабухов.

Он је рекао да је наука утврдила да је идеологија фашизма донијела неизмјерна страдања читавом човјечанству, а историчари знају да фашисти и њихова идеологија сносе кривицу за геноцид над више народа током Другог свјетског рата од којих су највеће жртве руски и српски народ.

Према његовим ријечима, од 28 милиона совјетских жртава више од 13 милиона је била намјерно истребљено, мучено до смрти, међу којима више од 200.000 дјеце.

Калабухов је подсјетио да је ове године прослављено 78 година од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату, у Великом отаџбинском рату, достојанстевно широм Републике Српске, шетњом бесмртних пукова, полагањем вијенаца на споменицима за жртве и јунаке, те за то захвалио српском народу и руководству Српске.

Предсједник Управног одбора Руског историјског друштва Руслан Гакујев рекао је да у том друштву имају план да направе широку сарадњу са релевантим институцијама из Републике Српске, с обзиром да су руски и српски народ током два свјетска рата у већини били на истој линији у борби против нацизма и фашизма који се појавио у Европи.

Он је навео да је у холу Филозофског факултета постављено 30 плаката, што је само дио докумената који свједочи о страдању и злочиначким намјерама који су предузимане против цивилног становништва.

- Изложба је припремљена за различите европске народе, са архивском грађом и различитим документима, фотографијама о страшном времену, казненим акцијама које су спровођене током Другог свјетског рата од страних нацистичког и фашистичког режима -  навео је Гакујев.

Он је додао да су изложбу приредили Руско историјско друштво, Фондација "Историја отаџбине", заједно са релевантним архивама из Русије.

Представник Института за словенистику Руске академије наука Никита Гусјев истакао је да је битно да се не препусте забораву трагични догађаји који везују историју руског и српског народа и да је због тога важна данашња изложба.

Декан Филозофског факултета на Палама Драга Мастиловић рекао је да је изложба важна јер руски и српски народ имају највећу обавезу да се сјећају и гаје културу памћења због огромних жртава које су поднијели у току Другог свјетског рата.

- На овај начин сјећамо се тих жртава, а у будућности ћемо градити везе које ће учршћивати ту културу памћења - нагласио је Мастиловић.

Он је навео да је данас са представицима Руског историјског друштва договорено да се у новембру припреми заједничка конференција која ће се бавити Другим свјетским ратом и покушајима ревизије, као и постављање нове изложбе и промоција књига.

Уочи изложбе, представници Руског историјског друштва положили су вијенце на споменик народном хероју Милану Симовића на Палама.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    21h 38m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    3h 39m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    6h 19m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    3h 12m
    1
  • У ријеци Бојани пронађено тијело још једне дјевојчице
    18h 8m
    0