Калиновик полако умире: Оде нам сва младост (ВИДЕО)

08.08.2021. 11:26
2
ИЗВОР: БН ТВ

Калиновик, мјесто на обронцима Зеленгоре, полако умире. Тврде то малобројни мјештани, већином пензионери.

У Калиновику, према посљедњем попису живи нешто више од двије хиљаде становника. На бирачком списку их има око хиљаду и 700, али кажу мјештани, у Калиновику не заноћи ни хиљаду људи.

Најмање је дјеце. У основној школи мање од стотину, а некад је ту било и до 600 ђака. За Гимназију кажу не знају ни како функционише са 30-ак ученика.

Мићо Сарић има пет кћерки и све су отишле јер нису имале посла. Мићо је демобилисани борац и члан породице погинулог борца.

Љуба Знаховски у Калиновику живи 64 године.Тврди да су у тој, како каже, некад прелијепој варошици имали све што је потребно за живот. Данас немају ништа.

У Калиновику је највише пензионера. Преживљавају од, већином минималних пензија, и мало земље.

Славко Ковачевић има добру пензију, зарадио је у Словенији, али има други проблем. У Калиновику нема банке, гдје би могао подићи пензију кад му легне на рачун.

Има један банкомат, али тврде Калиновчани у њему новца нема годинама.

Калиновчани за проблеме које имају криве начелника Радомира Сладоја који је у том мјесту, како кажу, господар већ скоро двије деценије.

У његовом власништву је хотел у Калиновику, једина бензинска пумпа, ресторан, пилана. Тврде и да за своје пословање и куповину некретнина по Српској и ван ње користи новац из буџета општине Калиновик.

Међутим пред камеру, нико неће. Кажу, осветољубив је и боје се. Новинари БН телевизије су га потражили у Општини, није био на послу.

Позвали су га телефоном и кад су му се представили рекао је да је на годишњем одмору те их, како кажу, ,,почастио'' са неколико реченица које нису примјерене за цитирање у јавности.

Видео: БН ТВ

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Pale 10.08.2021. 18:03
    Pa glasajte opet za ove jade, sto su na vlasti i na Palama nije nista bolje. Doci so nacelnikaili geadonacelnika ko doci do pape, a svoje uposlili i samo Lažu, samo polako nece dugo ni oni
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 09.08.2021. 10:15
    Demobilisani borac Vojske Republike Srpske (valjda), brat mu poginuo boreći se za srpski narod (valjda) a kćerka mu radi "u Sarajevu, u kladionici, na čaršiji...". I pitate se što Kalinovik, i ne samo Kalinovik, već i srpski narod uopšte, nestaje?
Повезане вијести
Улог на Неретви Улог на Неретви
Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу Стана Велетић из Калиновика побједник такмичења у плетењу
Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно Исповијест хероја из Фоче: Спасити нечији живот је нешто посебно
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 35m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    18h 8m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 49m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    23h 0m
    0
  • Премијера документарног филма "Прича поносног пука"
    22h 14m
    0