Kalinovik polako umire: Ode nam sva mladost (VIDEO)

08.08.2021. 11:26
2
IZVOR: BN TV

Kalinovik, mjesto na obroncima Zelengore, polako umire. Tvrde to malobrojni mještani, većinom penzioneri.

U Kalinoviku, prema posljednjem popisu živi nešto više od dvije hiljade stanovnika. Na biračkom spisku ih ima oko hiljadu i 700, ali kažu mještani, u Kalinoviku ne zanoći ni hiljadu ljudi.

Najmanje je djece. U osnovnoj školi manje od stotinu, a nekad je tu bilo i do 600 đaka. Za Gimnaziju kažu ne znaju ni kako funkcioniše sa 30-ak učenika.

Mićo Sarić ima pet kćerki i sve su otišle jer nisu imale posla. Mićo je demobilisani borac i član porodice poginulog borca.

Ljuba Znahovski u Kalinoviku živi 64 godine.Tvrdi da su u toj, kako kaže, nekad prelijepoj varošici imali sve što je potrebno za život. Danas nemaju ništa.

U Kalinoviku je najviše penzionera. Preživljavaju od, većinom minimalnih penzija, i malo zemlje.

Slavko Kovačević ima dobru penziju, zaradio je u Sloveniji, ali ima drugi problem. U Kalinoviku nema banke, gdje bi mogao podići penziju kad mu legne na račun.

Ima jedan bankomat, ali tvrde Kalinovčani u njemu novca nema godinama.

Kalinovčani za probleme koje imaju krive načelnika Radomira Sladoja koji je u tom mjestu, kako kažu, gospodar već skoro dvije decenije.

U njegovom vlasništvu je hotel u Kalinoviku, jedina benzinska pumpa, restoran, pilana. Tvrde i da za svoje poslovanje i kupovinu nekretnina po Srpskoj i van nje koristi novac iz budžeta opštine Kalinovik.

Međutim pred kameru, niko neće. Kažu, osvetoljubiv je i boje se. Novinari BN televizije su ga potražili u Opštini, nije bio na poslu.

Pozvali su ga telefonom i kad su mu se predstavili rekao je da je na godišnjem odmoru te ih, kako kažu, ,,počastio'' sa nekoliko rečenica koje nisu primjerene za citiranje u javnosti.

Video: BN TV

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Pale 10.08.2021. 18:03
    Pa glasajte opet za ove jade, sto su na vlasti i na Palama nije nista bolje. Doci so nacelnikaili geadonacelnika ko doci do pape, a svoje uposlili i samo Lažu, samo polako nece dugo ni oni
  • Generic placeholder image
    Iseljeni sarajlija 09.08.2021. 10:15
    Demobilisani borac Vojske Republike Srpske (valjda), brat mu poginuo boreći se za srpski narod (valjda) a kćerka mu radi "u Sarajevu, u kladionici, na čaršiji...". I pitate se što Kalinovik, i ne samo Kalinovik, već i srpski narod uopšte, nestaje?
Povezane vijesti
Ulog na Neretvi Ulog na Neretvi
Stana Veletić iz Kalinovika pobjednik takmičenja u pletenju Stana Veletić iz Kalinovika pobjednik takmičenja u pletenju
Ispovijest heroja iz Foče: Spasiti nečiji život je nešto posebno Ispovijest heroja iz Foče: Spasiti nečiji život je nešto posebno
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    14h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    12h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    7h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    4h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    4h 36m
    0