Кантон Сарајево: Кризни штаб страхује од броја новозаражених у наредних 14 дана

01.08.2020. 21:02
0
ИЗВОР: Fena

Кризни штаб Министарства здравства Кантона Сарајево изражава забринутост за период од наредних 14 дана, колико траје период инкубације, након блиских контаката који су се десили током Курбан-бајрама у БиХ.

- Посебно забрињава чињеница да су млађе особе и становништво средње животне доби најчешће првообољели у породицама, који затим преносе даље вирус на чланове породице - саопштено је из Службе за протокол и прес КС.

Према подацима епидемиолошке службе Завода за јавно здравство Кантона Сарајево, неријетко они који имају симптоме - повишена температура, кашаљ, слабост, малаксалост, узимају лијекове за смањење температуре, а не изолирају се благовремено од својих укућана, па чак и одлазе на посао и имају блиске физичке контакте.

Због блиских физичких контаката на радном мјесту, евидентирана је појава кластера обољелих унутар иниституција и радних организација. Ово је посебно видљиво у посљедње вријеме, упркос томе што је наредбама прописано свим правним и физичким особама, које запошљавају више од 20 запослених, да донесу кризни план приправности и одговора на појаву коронавируса (КОВИД-19), а у складу са смјерницама Завода за јавно здравство Федерације БиХ и Завода за јавно здравство КС.

Кризни штаб Министарства здравства КС поново апелује на грађане Кантона Сарајево да избјегавају велика породична окупљања, блиске контакте, посебно љубљење и грљење, као и да на мјестима високог ризика преноса вируса као што су вјерски обреди и вјерска догађања, јавни градски пријевоз, окупљања у затвореним просторима, затим свадбени салони, плаже и базени, обавезно носе заштитне маске и држе физичку дистанцу од најмање 1,5 метара.

Коментари 0
Повезане вијести
Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ Осуђен полицајац који је украо 80.000 КМ
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе Више од 10 физичких и правних лица осумњичено за вишемилионске злоупотребе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    21h 8m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    23h 27m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    23h 54m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    19h 15m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    19h 19m
    0