Караџић Јовичевић: Зауставити одлазак медицинског особља

08.11.2019. 19:23
0
ИЗВОР: sdsrs.com

-Тачно је да постоји нова зграда, са новом опремом, задужења су огромна, ради се о кредитима који се узимају чак и за исплаћивање доприноса. У читавој Републици Српској највећи дужник, одмах послије Универзитетско-клиничког центра Паприковац у Бања Луци, управо је Болница „Србија“ у Источном Сарајеву – рекла је потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић.

-Одлазак медицинског особља је процес који је захватио цио Балкан а нас највише занимају оне здравствене установе према којима гравитирамо, а што се тиче Сарајевско-романијске регије то је Јавна здравствена установа Болница „Србија“  – рекла је Караџић Јовичевић.

Потпредсједница НСРС је казала да је одлив кадрова нешто што је дугорочно забрињавајуће.

-На оба универзитета у Републици Српској највеће интересовање студената је за медицински факултет. Кадрови који одлазе представљају најчешће средњи медицински кадар, односно медицинске техничаре, и то је највећи проблем. За ове кадрове су много либералнији услови за одлазак, поготово на њемачко говорно подручје – истакла је Караџић Јовичевић.

Потпредсједница НСРС је нагласила да уколико дозволимо да обучен медицински кадар оде а на то мјесто дође преквалификовани радник који никад није имао додира са медицинском струком, отвориће се питање ко ће нас лијечити у будућности.

-То је нешто око чега треба да се забави овај бермудски троугао здравственог система, Фонд здравственог осигурања, Министарство здравља и социјалне заштите и менаџмент здравствених установа. У том „бермудском“ троуглу, који гута огроман новац, за који се не види гдје иде и шта ми као грађани од тога имамо, страдају у првом реду пацијенти а онда и сви здравствени радници. Зато је потребно ресетовање или грађање новог здравственог система и то треба да буде основни задатак свима – закључила је Соња Караџић Јовичевић.  

Коментари 0
Повезане вијести
Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали Нема помака у здравственом стању Караџића - љекари га нису прегледали
Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Kараџића
Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама Терапија Радовану припомаже, нема назнака да ће се ико бавити потребним претрагама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 0m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 14m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 4m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 29m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 2m
    0