Караџић Јовичевић: Зауставити одлазак медицинског особља

08.11.2019. 19:23
0

-Тачно је да постоји нова зграда, са новом опремом, задужења су огромна, ради се о кредитима који се узимају чак и за исплаћивање доприноса. У читавој Републици Српској највећи дужник, одмах послије Универзитетско-клиничког центра Паприковац у Бања Луци, управо је Болница „Србија“ у Источном Сарајеву – рекла је потпредсједница НСРС Соња Караџић Јовичевић.

-Одлазак медицинског особља је процес који је захватио цио Балкан а нас највише занимају оне здравствене установе према којима гравитирамо, а што се тиче Сарајевско-романијске регије то је Јавна здравствена установа Болница „Србија“  – рекла је Караџић Јовичевић.

Потпредсједница НСРС је казала да је одлив кадрова нешто што је дугорочно забрињавајуће.

-На оба универзитета у Републици Српској највеће интересовање студената је за медицински факултет. Кадрови који одлазе представљају најчешће средњи медицински кадар, односно медицинске техничаре, и то је највећи проблем. За ове кадрове су много либералнији услови за одлазак, поготово на њемачко говорно подручје – истакла је Караџић Јовичевић.

Потпредсједница НСРС је нагласила да уколико дозволимо да обучен медицински кадар оде а на то мјесто дође преквалификовани радник који никад није имао додира са медицинском струком, отвориће се питање ко ће нас лијечити у будућности.

-То је нешто око чега треба да се забави овај бермудски троугао здравственог система, Фонд здравственог осигурања, Министарство здравља и социјалне заштите и менаџмент здравствених установа. У том „бермудском“ троуглу, који гута огроман новац, за који се не види гдје иде и шта ми као грађани од тога имамо, страдају у првом реду пацијенти а онда и сви здравствени радници. Зато је потребно ресетовање или грађање новог здравственог система и то треба да буде основни задатак свима – закључила је Соња Караџић Јовичевић.  

Коментари 0
Повезане вијести
Приједлог Соње Караџић-Јовичевић - “Што се не би звало ‘Сарајево Републике Српске'”
Источно Сарајево: Састанак министра Милуновића са представницима градских и општинских власти
Најчитаније
 • Рогатица: Има 11 година, вози трактор, храни стоку и завршава школске обавезе (ВИДЕО)
  31.05.2020
  1
 • Физички сукоб посланика власти и опозиције у НС РС (ВИДЕО)
  20h 36m
  0
 • Ивковић питала Јурића: Гдје сте Ви били када је Тијана убијена?
  31.05.2020
  0
 • Удес у тунелу Чемерно на путу Гацко-Тјентиште
  30.05.2020
  0
 • Већа плата на боловању него на стражи
  01.06.2020
  0