Karadžić Jovičević: Zaustaviti odlazak medicinskog osoblja

08.11.2019. 19:23
0
IZVOR: sdsrs.com

-Tačno je da postoji nova zgrada, sa novom opremom, zaduženja su ogromna, radi se o kreditima koji se uzimaju čak i za isplaćivanje doprinosa. U čitavoj Republici Srpskoj najveći dužnik, odmah poslije Univerzitetsko-kliničkog centra Paprikovac u Banja Luci, upravo je Bolnica „Srbija“ u Istočnom Sarajevu – rekla je potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Jovičević.

-Odlazak medicinskog osoblja je proces koji je zahvatio cio Balkan a nas najviše zanimaju one zdravstvene ustanove prema kojima gravitiramo, a što se tiče Sarajevsko-romanijske regije to je Javna zdravstvena ustanova Bolnica „Srbija“  – rekla je Karadžić Jovičević.

Potpredsjednica NSRS je kazala da je odliv kadrova nešto što je dugoročno zabrinjavajuće.

-Na oba univerziteta u Republici Srpskoj najveće interesovanje studenata je za medicinski fakultet. Kadrovi koji odlaze predstavljaju najčešće srednji medicinski kadar, odnosno medicinske tehničare, i to je najveći problem. Za ove kadrove su mnogo liberalniji uslovi za odlazak, pogotovo na njemačko govorno područje – istakla je Karadžić Jovičević.

Potpredsjednica NSRS je naglasila da ukoliko dozvolimo da obučen medicinski kadar ode a na to mjesto dođe prekvalifikovani radnik koji nikad nije imao dodira sa medicinskom strukom, otvoriće se pitanje ko će nas liječiti u budućnosti.

-To je nešto oko čega treba da se zabavi ovaj bermudski trougao zdravstvenog sistema, Fond zdravstvenog osiguranja, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i menadžment zdravstvenih ustanova. U tom „bermudskom“ trouglu, koji guta ogroman novac, za koji se ne vidi gdje ide i šta mi kao građani od toga imamo, stradaju u prvom redu pacijenti a onda i svi zdravstveni radnici. Zato je potrebno resetovanje ili građanje novog zdravstvenog sistema i to treba da bude osnovni zadatak svima – zaključila je Sonja Karadžić Jovičević.  

Komentari 0
Povezane vijesti
Nema pomaka u zdravstvenom stanju Karadžića - ljekari ga nisu pregledali Nema pomaka u zdravstvenom stanju Karadžića - ljekari ga nisu pregledali
Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića Mehanizam ima osnove da preduzme korake radi premještaja Karadžića
Terapija Radovanu pripomaže, nema naznaka da će se iko baviti potrebnim pretragama Terapija Radovanu pripomaže, nema naznaka da će se iko baviti potrebnim pretragama
Najčitanije
  • Oklopna vozila EUFOR-a na području Pala i Istočnog Sarajeva
    18h 42m
    3
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    14h 54m
    0
  • Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
    22h 44m
    0
  • Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
    21h 42m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    4h 11m
    0