Каран: Упркос изазовима, безбједносна ситуација добра

02.01.2023. 13:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Стање безбједности у Републици Српској је добро, иако се Министарство унутрашњих послова, као и други безбједносни органи у свијету суочавају са изазовима мигрантске кризе, тероризма и одговорима на све видове савремених облика криминала, истиче министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

- МУП је у протеклом периоду реализовао низ истрага и акција у којима су разбијене организоване криминалне групе из региона, што је порука да нећемо дозволити криминал у Републици Српској - рекао је Каран у интервјуу Срни.

Он указује да још нису престале тежње за укидање МУП-а Републике Српске и његових надлежности.

- Покушаји постоје и даље, само су рекао бих, мало боље замаскирани. Сигурно је да тако нешто нећемо дозволити и да је то свима јасно - категоричан је Каран.

Он наглашава да посебан изазов јесте одржавање Полиције на професионалном нивоу.

- У протеклом периоду било је полицијских службеника који су прекорачили и злоупотријебили законска овлашћења. Такви су процесуирани и удаљени из МУП-а. То је добра порука грађанима, али и полицијским службеницима, да нема заштићених. Полицијски службеници су дужни да поступају професионално и у складу са својим законским надлежностима и овлашћењима и свако друго поступање биће најстрожије санкционисано - наглашава Каран.

Он је оцијенио да је МУП добро организована институција, подсјетивши да је у протеклом периоду много урађено за опремање његових припадника.

Каран каже да Полиција мора имати адекватне услове за рад, обуку и опрему како би могла да одговори сваком безбједносном изазову.

- Стопа криминалитета сваке године је мања. Свједоци смо да у години која је иза нас нисмо имали тешких кривичних дјела. Посебно бих издвојио да имовинских кривичних дјела имамо мање за чак 10 одсто, да је јавни реди и мир задовољавајући и да немамо погорошања безбједности саобраћаја - навео је Каран.

Према његовом мишљењу, велики је изазов сачувати постигнути ниво безбједности.

Каран каже да је задовољан разултатима које Полиција има на терену, те да ће инсистирати на бољем, ефикаснијем и законитом поступању.

- Од дана кад сам преузео дужност министра унутрашњих послова Републике Српске, почео сам да посјећујем све основне организационе јединице и полицијске управе. Циљ јесте да се информишем о стању на терену - рекао је Каран.

Он је подсјетио да је приоритет МУП-а сузбијање криминалитета.

- Јавни смо службеници и дужни да штитимо Републику Српску, њене грађане и њихову имовину - подсјећа Каран.

Када је ријеч о обиљежавњу новогодишњих празника, Каран је оцијенио да су протекли мирно и без већих безбједносних индицената, што говори о планском предузимању мјера Полиције на терену, али и одговорнијем понашању грађана.

- У новогодишњој ноћи нисмо имали ниједно погинуло и тешко повријеђено лице у саобраћају, што је велики успјех. Надам се да ћемо тако наставити у овој години - рекао је Каран.

Коментари 0
Повезане вијести
Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево Хитно извршити провјеру безбједности пута Фоча-Сарајево
Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника Претреси и хапшења на подручју Источног Сарајева, Бањалуке и Зворника
Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука Полиција се огласила о дојави о бомби у Градској управи Бањалука
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    19h 43m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    22h 2m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    22h 29m
    0
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    17h 50m
    0
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    17h 54m
    0