Катерин приједлог књига за читање

01.09.2022. 10:33
0
ИЗВОР: katera.news

Љето је на измаку. Остало је још мало времена за предах, шапат мора, парче сунчаног неба, мало мира и добру књигу. Читање је увијек у моди, а љето свему, па и читању, даје посебну драж.

Портал Катера вам нуди приједлог књига за преостале дане љета.

За ову седмицу предлажемо:

„Дoкази присуства Божијег“, Милан Церовина

„Дoкази присуства Божијег“ бави се нихилизмом савремене епохе и човјеком у свијету без Бога. Она је дјело широког захвата која настоји да покаже како смо се нашли овдје гдје смо сада и како да наставимо ако желимо спасење. Писац настоји да, послије осамнаест година рада и великог животног искуства, покаже и докаже да немамо другог пута осим пута ка Христу.

Чекајући жуту војску“, Шћепан Алексић

Роман-хроника Чекајући жуту војскунаписан у духу великог српског писца Иве Андрића у широком временском распону од Карађорђеве буне до посљедњих ратних дешавања у 21. вијеку, говори о изградњи кршле – касарне у Билећи и њеној вези са судбином становника овог малог херцеговачког мјеста. Наративи који прате саме радове на изградњи осликавају животе како појединаца, тако и колектива сва три народа која су ту живјела. На познат начин, а ипак друкчије и себи својствено, писац као поуздан хроничар свједочи о суровом понашању турског угњетача према српској раји, али и о домишљатим и пркосним одговорима на различите облике зулума. Осим у турском времену, писац прати сва српска страдања на том простору до савременог доба – од злочина злогласних шуцкора након Принципових пуцњева, аустроугарских логора па касније и усташких у НДХ, до политичких пресуда и голооточких страдања у заједници јужнословенских народа… Поетским језиком у овој великој и богатој епској творевини, писац наглашава да ће немир и вијековна мржња у Билећи нестати, према пророчанству дервиша Шукрије Кустурице, појавом жутевојске.

До сљедеће седмице уживајте у остатку љета и читању!

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • Нада за Александрово лијечење поликлиника у Нишу – Будимо хумани!
    6h 37m
    0
  • Бабићи, њих 12, крстило се на празник Светог Василија
    8h 51m
    0
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    9h 39m
    0
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    3h 27m
    2
  • Завод за запошљавање Српске израдио оптимистичан план: Посао за 27.000 радника
    9h 44m
    0