Катерини приједлози књига за ову седмицу

19.08.2022. 11:49
0
ИЗВОР: katera.news

Стигло је топло љето. Вријеме је за предах, за шапат мора, парче сунчаног неба, мало мира и добру књигу. Читање је увијек у моди, али љето свему, па и читању, даје посебну драж.

Портал Катера вам нуди приједлог књига за ово љето.

За ову седмицу предлажемо:

„Писма Матилди К.“, Мирослав Јанковић

Књига је спој двије ауторове највеће љибави – историје и литературе. Аутор прати живот и каријеру (не)остварене оперске пјевачице Матилде К. која без скрупула улази у сарајевски свијет богаташа и сплетки како би успјела у каријери.  Када мисли да је напола пута ка успјеху, почиње рат у Босни. Главна јунакиња  Тилда,како је ословљава аутор у писмима, сели се у Будимпешту гдје са осталим избјеглицама проживљава дане у хотелу „Оријентал“,  те упркос сплету околности не одустаје од својих (лажних) снова и циљева.

„Прича о љубави и тами“, Амос Оз

Љубав и тама само су двије од моћних сила које прожимају изузетну, дирљиву причу Амоса Оза. Аутор нас води на заводљиво путовање кроз своје дјетињство и младићко доба, од ратом разрушених улица Јерусалима четрдесетих и педесетих година двадесетог вијека, до пакленог брака двоје драгих, добронамјерних људи - нервозног, рационалног оца и сањарењу склоне, романтичне мајке. Између њих двоје затиче се један мали дјечак који на плећима носи бреме претходних нараштаја.

Озова прича зарања у сагу о јеврејској - љубављу и мржњом испуњеној - вези с Европом, и иде од Вилне и Одесе преко Пољске и Прага до Израела. Хумор и дубока туга, историја и човјечност чине овај магични портрет умјетника који је присуствовао рађању једне државе. Ово је животопис без премца који жуди да буде прочитан и оплакан.

До сљедеће седмице уживајте у љету и читању!

Коментари 0
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    23h 21m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    6h 26m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    6h 58m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    10h 14m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    7h 7m
    0