Казне 4,2 милиона због незаконитог дизања цијена

05.12.2022. 20:48
1
ИЗВОР: istokrs.com

Инспекцијске службе у БиХ у овој години изрекле су казне у износу вишем од четири милиона КМ, због непоштовања уредби Влада ФБиХ и Републике Српске о формирању цијена и маржи нафте и нафтних деривата, те основних животних намирница.

Испоставило се да су на бензинским пумпама и у трговинама током цијеле године незаконито дизане цијене. Уредбе донесене да би се грађанима олакшало усљед енормне инфлације, биле су мртво слово на папиру.

Ентитетски, кантонални, градски и општински тржишни инспектори извршили су у овој години стотине контрола. У фокусу су им били гориво и основне животне намирнице.

Резултати контрола су поражавајући. На свакој другој контролисаној бензинској пумпи утврђена је нека неправилност. Ништа боље није било ни у трговачким центрима и маркетима, чији се власници такође нису претјерано обазирали на уредбе о ограничењу цијена, а који су попут пумпаџија новчанике грађана оставили тање за стотине хиљада КМ.

Инспекцијски органи у БиХ изрекли су у овој години казне у износу од 4 милиона и 250 хиљада КМ због непоштивања уредби ентитетских влада о формирању цијена и маржи за нафту и нафтне деривате, као и основне животне намирнице – брашно, уље и шећер. Од овог износа три милиона КМ казни изречено је у Републици Српској, а милион и 250 хиљада КМ у ФБиХ.

У Удружењу за заштиту потрошача „Дон“ из Приједора сматрају да се кажњавањем постигао супротан ефекат од очекиваног. Није дошло до смањења цијена, а казне које су платили власници пумпи и трговци намирене су додатним поскупљењима, односно и њих су на крају уствари платили грађани.

- Казнене мјере су такве да трговци чини ми се свјесно крше све ово и да није страшно ни кад их казни инспекција да се то врло лако плати, јер све те казне су у суштини платили потрошачи - поручује Муриса Марић из Удружења за заштиту потрошача “Дон” Приједор.

Да се кажњавањем у малој отвореној економији попут наше, потпуно зависној од увоза, мало шта може постићи сматра и Марко Ђого са Економског факултета у Источном Сарајеву.

- Оваква информација о кажњавању привредних субјеката лијепо звучи, али дефинитивно у овом економском систему то не значи пуно и неће промијенити ништа - мишљења је Ђого.

Робне резерве којима би се могло интервенисати у кризним ситуацијама не постоје. На уредбе влада о ограничењу цијена нико се готово и не обазире. Написане казне су више погодиле грађане него оне којима су изречене. Како и када изаћи из овог зачараног круга не зна нико. А док се не пронађе излаз грађани ће сваког дана бити све сиромашнији, а трговци све богатији.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Jo 06.12.2022. 10:31
    Imaju li građani vajde od vaših kazni.vi odete oni stave iste cijene ili veće.
Повезане вијести
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    15h 10m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 34m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    14h 3m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 40m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 21m
    0