Казне и до 5.000 КМ за послодавце у РС који спречавају штрајк

06.10.2019. 16:22
0
ИЗВОР: Fena

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће сутра измјене и допуне Закона о штрајку, којима су предвиђене новчане казне од 1.000 до 5.000 КМ за послодавце, ако не приступе поступку мирења, не донесу акт о минимуму процеса рада или привремено удаље запосленог или му откаже уговор о раду због организовања, односно учествовања у штрајку.

Казне су предвиђене и уколико у току штрајка послодавац прими нове раднике који би замијенили учеснике у штрајку или спријечава раднике да учествују у штрајку или употријеби пријетње и мјере принуде ради окончања штрајка.

Новчаном казном од 500 до 3.000 КМ казниће се за прекршај репрезентативни већински или други синдикат који организује или води штрајк на начин којим се угрожава безбједност здравља људи и безбједност имовине, наноси непосредна материјална штета и онемогућава наставак рада по окончању штрајка.

Између осталог, синдикалци ће бити кажњени и ако спријечавају запослене, који не учествују у штрајку, да раде.

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о штрајку врши се усклађивање са Законом о раду, који више не познаје појам „већински репрезентативни“ синдикат и „већинско“ удружење послодаваца.

Осим тога, нови Закон о раду дефинише синдикално организовање на нивоу подручја, области или гране, док је раније важећи Закон о раду познавао синдикално и послодавачко организовање само на нивоу гране и дјелатности.

Коментари 0
Повезане вијести
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк Радници „Шума Српске“ траже веће плате или иду у штрајк
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    18h 8m
    0
  • Крађа у Палама
    16h 26m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    12h 53m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    15h 41m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    9h 2m
    0