Килограм пилећег филеа и до 16 КМ

06.09.2024. 09:46
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Килограм пилећег филеа у месницама и маркетима широм БиХ достигао је цијену и до 16 марака по килограму, зависно од маркета до маркета.

Велибор Поповић, предсједник Управног одбора Удружења живинара из Републике Српске и директор “Перутнине Птуј” из Српца, истиче у разговору да су цијене пилетине већ дужи период, барем код њих, стабилне.

– Цијена пилећег фила у велепродаји креће се између 11 и 11,50 КМ, с укљученим ПДВ-ом – рекао је Поповић.

Истиче да они у фирми немају проблем са мањком овог меса те да у овој години имају већу производњу него прошле године сигурно за 15 одсто.

– Цијене ће остати на садашњем нивоу, зато што се на тржишту сировина ништа значајно не дешава – додао је Поповић и додао да би садашње цијене пилетине требало да остану такве до краја године те да се не очекује раст.

– Али што се тиче цијена за наредну годину оне ће зависити од жетве соје и кукуруза, тако да је задњи квартал ове године припрема за наредну годину, те зависно од рода и приноса житарица можемо планирати идућу годину – изјавио је Поповић.

Един Јабанџић, предсједник Координационог одбора перадара, живинара БиХ и извршни директор компаније “Мади” из Тешња, рекао је да је немогуће раздвајати тржиште ФБиХ и Српске те да су цијене идентичне.

– Ми под‌једнако снабдијевамо и тржиште Федерације и Републике Српске. То су цијене које су актуелне, крећу се од 11 до 11,50 КМ, максималне цијене које су од произвођача према трговачким ланцима – додао је Јабанџић и истакао да не би требало доћи до скока цијена у наредном периоду.

Како је рекао, тешко је прогнозирати шта ће се даље дешавати. Година јесте тешка јер су, по његовим ријечима, житарице подбациле у приносима скоро за 50 одсто.

Из најпознатије бањалучке меснице “Код Лазе” изјавили су да код њих већ дужи период килограм пилећег филеа кошта 16 марака.

– Цијене се нису мијењале баш дуго, сигурно задња два-три мјесеца – изјавили су из ове меснице.

Из једног тржног центра у Бањалуци истичу да код њих килограм пилећег филеа кошта 13,50 КМ по килограму.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” Приједор, рекла је да је пилетина некад била најјефтиније месо, које је било доступно свим потрошачима.

– Данас је килограм филеа скупљи него килограм телетине – нагласила је Марићева и додала да је дошло до таквог пораста цијена овог меса да испада да је производња пилећег меса најскупља, а у ствари је, како каже Марићева, најјефтинија.

– Цијене се разликују од маркета до маркета и претјерано су високе. Будући да имамо слободно формирање цијене очигледно је да је маркетима небо граница што се тога тиче – рекла је Марићева.

Додаје да је оваквим цијенама угрожен онај слој становништва који живи од 500 КМ, тако да себи не могу да приуште ни пола килограма меса седмично.

Коментари 0
Повезане вијести
Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ Министрима најдражи ауди, на возила потрошено 13,2 милиона КМ
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Нема пада камата до сљедеће године Нема пада камата до сљедеће године
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 3m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 45m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 13m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 34m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 43m
    0