Кина прокоментарисала руске операције у Украјини

24.02.2022. 14:40
0
ИЗВОР: Катера

Кинеско министарство спољних послова саопштило је данас да Москва нема нити јој је потребна подршка Пекинга за своју војну акцију у Украјини.

- Што се тиче сугестије САД-a да Русија има подршку Кине да дjелује, вjерујем да ће Русија бити веома незадовољна да чује такву изјаву - рекла је медијима портпаролка министарства Хуа Чуњин током редовног брифинга за штампу.

Хуа је рекла да је Русија стална чланица Савjета безбjедности и независна сила. Она је навела да је акција Москве у потпуности заснована на њеној сопственој процјени и националним интересима.

Нагласила је да се кинеско-руски односи заснивају на несврстаности, неконфронтацији и нециљању трећих страна.

- Кина није заинтересована и нема намјеру да слиједи хладноратовски менталитет пријатеља или непријатеља - додала је она.

Портпаролка је додала да Кина и Русија треба да ојачају стратешку комуникацију и координацију и да чврсто заштите систем у којем Уједињене нације играју кључну координациону улогу у међународним пословима.

Хуа операцију није назвала руском инвазијом.

Операција је услиједила неколико дана након што је Москва признала независност Доњецке и Луганске републике у Донбасу. Москва је навела да Кијев није успео да спроведе обавезе из споразума из Минска постигнутих 2014. и 2015. у циљу рјешавања сукоба између сепаратиста и украјинске владе.

Говорећи у уторак, кинески министар спољних послова Ванг Ји рекао је америчком државном секретару  Блинкену да су акције Москве повезане са континуираним неуспјехом у спровођењу мапе пута из 2015.

Руски председник Владимир Путин је у четвртак ујутро саопштио да је наредио војсци своје земље да спроведе „специјалну операцију“ у региону Донбаса.

Москва је погодила више циљева војне инфраструктуре широм Украјине. Министарство одбране Русије тврди да нема пријетње за цивиле, док је Украјина саопштила да је прекинула дипломатске односе са Русијом.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко ће први тестирати руску вакцину против рака? Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА Пјанић се извинио Русима - није хтио меч против њих, а сад због милиона дошао у ЦСКА
Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“ Почела производња руског електричног аутомобила „е-ларгус“
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    19h 43m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    19h 45m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    15h 57m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    18h 48m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    18h 42m
    0