Kina prokomentarisala ruske operacije u Ukrajini

24.02.2022. 14:40
0
IZVOR: Katera

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Moskva nema niti joj je potrebna podrška Pekinga za svoju vojnu akciju u Ukrajini.

- Što se tiče sugestije SAD-a da Rusija ima podršku Kine da djeluje, vjerujem da će Rusija biti veoma nezadovoljna da čuje takvu izjavu - rekla je medijima portparolka ministarstva Hua Čunjin tokom redovnog brifinga za štampu.

Hua je rekla da je Rusija stalna članica Savjeta bezbjednosti i nezavisna sila. Ona je navela da je akcija Moskve u potpunosti zasnovana na njenoj sopstvenoj procjeni i nacionalnim interesima.

Naglasila je da se kinesko-ruski odnosi zasnivaju na nesvrstanosti, nekonfrontaciji i neciljanju trećih strana.

- Kina nije zainteresovana i nema namjeru da slijedi hladnoratovski mentalitet prijatelja ili neprijatelja - dodala je ona.

Portparolka je dodala da Kina i Rusija treba da ojačaju stratešku komunikaciju i koordinaciju i da čvrsto zaštite sistem u kojem Ujedinjene nacije igraju ključnu koordinacionu ulogu u međunarodnim poslovima.

Hua operaciju nije nazvala ruskom invazijom.

Operacija je uslijedila nekoliko dana nakon što je Moskva priznala nezavisnost Donjecke i Luganske republike u Donbasu. Moskva je navela da Kijev nije uspeo da sprovede obaveze iz sporazuma iz Minska postignutih 2014. i 2015. u cilju rješavanja sukoba između separatista i ukrajinske vlade.

Govoreći u utorak, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je američkom državnom sekretaru  Blinkenu da su akcije Moskve povezane sa kontinuiranim neuspjehom u sprovođenju mape puta iz 2015.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u četvrtak ujutro saopštio da je naredio vojsci svoje zemlje da sprovede „specijalnu operaciju“ u regionu Donbasa.

Moskva je pogodila više ciljeva vojne infrastrukture širom Ukrajine. Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da nema prijetnje za civile, dok je Ukrajina saopštila da je prekinula diplomatske odnose sa Rusijom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 1m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 43m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 11m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 32m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 41m
    0