Кинески стручњаци: Вратити мјере у Србији, понегдје чак пооштрити

10.06.2020. 17:17
0
ИЗВОР: СРНА

Тим кинеских стручњака, који након више од два и по мјесеца пружања помоћи Србији у борби против вируса корона у сриједу навече напушта Србију, упозорио је да је вирус и даље ту и да епидемија још није завршена.

Замјеник начелника Одјељења за инфективне болести Лин Бинлианг рекао је за "РТС" да је најважније разумјети да опасност и даље пријети, да је епидемија озбиљна и да је вирус ту.

- Због тога што је дошло до попуштања мјера, буквално су се сви опустили, свима је ослабила пажња, укључујући и стручне тимове за борбу против вируса. За контролу епидемије морамо да задржимо бистру главу, и будемо и даље опрезни. Наш савјет је и да тамо гдје се биљежи повећање можда треба пооштрити мјере, вратити одређене мјере - додао је Лин.

Замјеник директора Института за превенцију и контролу заразних болести Пенг Зићиан је указао да најстроже мјере превенције морају да важе у затвореним просторима и у установама са осјетљивом популацијом, тамо гдје је много људи на једном мјесту.

- Студенстки домови, домови за старе, болнице, предузећа, све мора да буде под контролом. И даље је посебно важно да у таквим објектима не дође до ширења вируса. Сваку особу треба провјерити, и када се борави у затвореном, ако нема дистанце маске би такође морале да буду обавезне - закључио је он.

Кинески стручњаци стигли су 21. марта са првим авионом из Кине који је у Србију допремио и неопходну опрему и заштитни материјал за борбу против вируса корона.

Планирано је да остану двије недјеље, а остали су два и по мјесеца. Обишли су Србију од сјевера до југа у жељи да на најбољи начин сагледају ситуацију и помогну у борби против корона вируса.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    16h 25m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    17h 38m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    18h 18m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    10h 41m
    0
  • Паљани прваци Балкана у Џију-џицу
    9h 52m
    0