Кинези за 103 милиона евра граде три хидроелектране на Бистрици код Фоче

28.12.2021. 19:32
0
ИЗВОР: Катера

Представници власти у Републици Српској и Амбасаде Кине у БиХ озваничили су данас у Фочи почетак радова на изградњи енергетског сисема ХЕ Бистрица, која ће се састојати од три степенасто распоређене станице Б1, Б2 и Б3, пренио је портал "Радио Фоча".

Према писању овог портала, хидроелектране се граде у доњем току ријеке Бистрице, уз магистрални пут Фоча - Сарајево, а свака од њих ће се састојати од бране, доводног тунела, цјевовода и машинске зграде.

Укупна инсталисана снага овог система је 39 мегавата са укупном годишњом производњом 152 гигават часа електричне енергије.

Извођач радова је Кинеска национална аеротехнолошка корпорација за међународни инжењеринг – АВИК.

Инвеститори су предузеће ХЕ Бистрица и ХЕ на Дрини, које је и већински власник, док ће цјелокупан пројекат коштати 103 милиона евра.

Премијер Српске Радован Вишковић рекао је данас да би било лијепо објекте будуће ХЕ, означене као Б1, Б2 и Б3 назвати по великанима Николи Тесли, Михајлу Пупину и Милутину Миланковићу.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић рекао је новинариам да је градња ХЕ на ријеци Бистрици од изузетног значаја за цјелокупан развој ове општине.

Он је нагласио да је ово уз Хидроенергетски систем "Горња Дрина", још једна веома битна инвестиција за општину Фоча, која ће допринијети развоју локалне заједнице у смислу отварања нових радних мјеста, те сливањем новца у општински буџет, пренио је портал "Радио Фоча".

Завршетак радова на изградњи ове три ХЕ на Бистрици најкасније би требао бити завршен за четири године.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    17h 16m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    21h 4m
    4
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 9m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    6h 33m
    0
  • НБА играчу доживотна суспензија
    19h 26m
    0