Kinezi za 103 miliona evra grade tri hidroelektrane na Bistrici kod Foče

28.12.2021. 19:32
0
IZVOR: Katera

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i Ambasade Kine u BiH ozvaničili su danas u Foči početak radova na izgradnji energetskog sisema HE Bistrica, koja će se sastojati od tri stepenasto raspoređene stanice B1, B2 i B3, prenio je portal "Radio Foča".

Prema pisanju ovog portala, hidroelektrane se grade u donjem toku rijeke Bistrice, uz magistralni put Foča - Sarajevo, a svaka od njih će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cjevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga ovog sistema je 39 megavata sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije.

Izvođač radova je Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIK.

Investitori su preduzeće HE Bistrica i HE na Drini, koje je i većinski vlasnik, dok će cjelokupan projekat koštati 103 miliona evra.

Premijer Srpske Radovan Višković rekao je danas da bi bilo lijepo objekte buduće HE, označene kao B1, B2 i B3 nazvati po velikanima Nikoli Tesli, Mihajlu Pupinu i Milutinu Milankoviću.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je novinariam da je gradnja HE na rijeci Bistrici od izuzetnog značaja za cjelokupan razvoj ove opštine.

On je naglasio da je ovo uz Hidroenergetski sistem "Gornja Drina", još jedna veoma bitna investicija za opštinu Foča, koja će doprinijeti razvoju lokalne zajednice u smislu otvaranja novih radnih mjesta, te slivanjem novca u opštinski budžet, prenio je portal "Radio Foča".

Završetak radova na izgradnji ove tri HE na Bistrici najkasnije bi trebao biti završen za četiri godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    21h 54m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    7h 53m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    6h 20m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    8h 12m
    0
  • "Kad ti život stvori hiljadu razloga za plakanje, ti mu pokaži hiljadu razloga za osmijeh!"
    9h 10m
    1