Клачар: Најдрагоцјеније је помоћи другим

05.12.2022. 14:25
1
ИЗВОР: srna.rs

Дугододишњи волонтер Црвеног крста Републике Српске Миљан Клачар са Пала рекао је Срни, поводом обиљежавања Међународог дана волонтера, да нема драгоцјенијег времена од оног издвојеног за оне којим је помоћ потребна, те позвао младе да раде волонтерски.

Клачар је истакао да је највећи значај волонтирања у упознавању других и другачијих људи.

- Црвени крст је организација која помаже другима и њихова мисија да ублажи људску патњу. Волонтер кроз ангажман путује на кампове, упознаје друге људе, стиче искуства, помаже. Пријатељства која се стекну у Црвеном крсту остају за цијели живот - рекао је Клачар, који је сарадник за добровољно давалаштво крви у Црвеном крсту Републике Српске.

Тридесшестогодишњи Клачар присјетио се свог волонтерског рада, који је почео давне 1998. године када је Црвени крст послије ратног периода кренуо да реализује своје програмске активности, а једна од њих била је подмладак и омладина.

Он је навео да се пронашао у тој организацији и да је ту и дан данас.

- Од мог ангажмана у подмлатку, омладини учествовао сам у свим програмским активностима и добио прилику да се професионално остварим као професионалац у Црвеном крсту. Моја прва љубав у овој организацији била је прва помоћ, гдје сам био полазник курса прве помоћи, касније добио звање инструктора прве помоћи Црвеног крст Републике Српске. Обучавао сам екипе Општинске организације Црвеног крста Пале које су освајале највећа признања - присјећа се Клачар.

Он је навео да је, осим прве помоћи, важна и социјално-хуманитарна дјелатност јер нема већег задовољства него када помогнете другоме, одвојите своје слободно вријеме за те особе, уручите донацију и на тај начин олакшате им тренутне проблеме.

Асистент за информисање у Црвеном крсту Републике Српске Миљан Рашевић рекао је Срни да константно настоје да мотивишу младе разним активностима Црвеног крста у које их укључују, попут кампова за омладину и подмладак, који су база и основа свих дешавања у овој организацији.

- Кампови су одлична подлога младима да се образују кроз Црвени крст, да спознају шта је то Црвени крст и који су његови задаци, да науче пружити прву помоћ, уче о репродуктивном здрављу и свим оним стварима који ће им бити од важности, како у пракси кроз волонтирање, тако и у приватном животу - истакао је Рашевић.

Он је додао да волонтере мотивишу својим радом и постигнутим резултатима, али и дружењима попут кампова, радионица, такмичења, акција добровољног давалаштва крви.

Према његовим ријечима, волонтери свакодневно учествују у свим задацима и акцијама које кроз свој програмски рад и план реализују организације Црвеног крста у свим градовима и општинама Републике Српске.

Волонтери се увијек радо одазивају на све позиве Црвеног крста, без обзира на то да ли је ријеч о хуманитарним акцијама, као што је добровољно давалаштво крви, пружања помоћи лицима која су страдала у природним или другим катастрофама, учешћа у показним вјежбама и камповима или обиљежавању датума из календара традиционалних активности.

Рашевић је појаснио да волонтер може бити свака здрава особа, која има жељу да помогне онима који су у стању потребе, те да стога Црвени крст Републике Српске константно позива све који су слободни и заинтересовани да се прикључе овој организацији.

- То могу урадити у својим општинама или градовима у којима живе, а годишња чланирана у организацији Црвеног крста износи двије КМ и ријеч је о симболичној помоћи локалној организацији. Оно што можете урадити као волонтер је од непроцјенљиве вриједности. Важно је бити истрајан на путу хуманости и човјечности - рекао је Рашевић.

Међународни дан волонтера, 5. децембар, обиљежава се као подсјетник на дан када је 1970. године створен Програм УН за волонтере, који дају значајан допринос друштву посвећујући своје слободно вријеме волонтирању.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Brat 05.12.2022. 19:01
    Bravo Klaco.. ljudina i po!
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи Акција добровољног даривања крви у петак у Фочи
Црвени крст Републике Српске расписао наградни конкурс за ђачке литерарне и ликовне радове Црвени крст Републике Српске расписао наградни конкурс за ђачке литерарне и ликовне радове
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 48m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    11h 18m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    19h 41m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    10h 59m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    16h 10m
    0