Клима-уређај у аутомобилу: Како избјећи грешке које смањују ефикасност

20.06.2023. 21:18
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Одмах након уласка у аутомобил, уз активирану "климу", може бити корисно укључити унутрашњу рециркулацију на неколико минута, јер ће то још брже охладити кабину.

Са доласком топлих дана, почињемо чешће да укључујемо "климу" у возилима. Истовремено правимо и неке грешке приликом коришћења клима-уређаја.

То нису грешке које ће утицати да се нешто поквари, али увијек можете бити много ефикаснији.

Многи системи за климатизацију трпе због лошег одржавања, па је код неких марки аутомобила неопходна замјена филтера "климе" већ послије 15.000 пређених километара. Тако ће клима-уређај радити ефикасније, а спријечићете и ширење буђи и бактерија.

Приликом уласка у аутомобил, најбоље је широм отворити врата и прозоре прије укључивања клима-уређаја. Овим једноставним поступком температура се већ може значајно смањити.

Након што се ауто провјетри, можете ући, затворити врата и прозоре и укључити "климу". Да би се постигла равномјерна дистрибуција протока ваздуха, отвори за вентилацију треба да буду усмјерени према горе, а не према лицима путника.

Још је боље укључити вентилационе отворе који иду дуж вјетробранског стакла.

Непосредно након уласка у аутомобил, након што укључите "климу", може бити корисно активирати унутрашњу рециркулацију на неколико минута јер ће то још брже охладити унутрашњост.

Након неколико минута укључите довод спољашњег ваздуха. Ово ће омогућити систему да равномјерније и ефикасније распоређује проток ваздуха.

У неким областима, чак и љети, ујутру може бити прилично хладно. Међутим, боље је одмах укључити клима-уређај, јер то спријечава замагљивање прозора када спољна температура почне благо да расте.

Коментари 0
Повезане вијести
Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети Не одлажите одлазак код вулканизера: Ево зашто зимске гуме нису добре љети
Купци не чекају тропске врелине: Климе грабе већ у априлу Купци не чекају тропске врелине: Климе грабе већ у априлу
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Најчитаније
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    21h 19m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 12m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    21h 57m
    1
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    8h 55m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    10h 42m
    0