Ко ће на чело Оружаних снага БиХ?

10.11.2023. 09:44
0
ИЗВОР: glassrpske.com

На адресу Предсједништва БиХ прослијеђена су имена чланова новог генералског кора, а како “Глас Српске” сазнаје за начелника Заједничког штаба Оружаних снага (ОС) предложен је Гојко Кнежевић.

Министар одбране Зукан Хелез и његови замјеници Александар Гогановић и Славен Галић, на један документ ставили су списак имена 13 нових генерала, а чланови Предсједништва БиХ о истима требало би да се изјасне на првој наредној сједници.

Поред Кнежевића, како сазнајемо, за замјеника начелника Заједничког штаба за операције предложен је Марко Стојчић, односно Мирсад Ахмић за замјеника начелника Заједничког штаба за ресурсе.

Дужност команданта Оперативне команде ОС требало би да, према документу у који смо имали увид, преузме Мирзет Лубеновић, док је за замјеника команданта Оперативне команде за операције предложен Небојша Бошњак, односно Здравко Резо за замјеника команданта Оперативне команде за ресурсе.

- Томо Коленда предложен је за команданта Команде за подршку, Јасмин Чајић за замјеника команданта Команде за подршку ОС БиХ за операције, а Радован Јовић за замјеника команданта Команде за подршку ОС за ресурсе - наведено је у документу у који је “Глас Српске” имао увид.

На листи се налази и Славен Блавицки који је предложен за команданта Четврте пјешадијске бригаде, док је Фахир Жилић предложен за команданта Пете пјешадијске бригаде, односно Милорад Крајшумовић за командовање Шестом пјешадијском бригадом Оружаних снага БиХ.

Поред поменутих имена и презимена за генералног инспектора у Генералном инспекторату Министарства одбране предложен је Един Фако.

Надлежни у Министарству одбране БиХ формирали су овај списак и прослиједили га Предсједништву БиХ, јер су и представници НАТО-а И ЕУФОР-а упутили писмо Хелезу, Гогановићу и Галићу да што прије скроје листу нових генерала те исту упуте ка Предсједништву БиХ на даље потврђивање. Након што се о именима нових генерала изјасне чланови Предсједништва о истима ће се гласати у Представничком и Дому народа Парламента БиХ.

Како је “Глас Српске” раније писао Бошњаци су одуговлачили са процесом именовања нових генерала из разлога што би Србин требало да дође на мјесто начелника Заједничког штаба Оружаних снага. Такође, представници Српске су раније донијели одлуку да ниједна одлука из домена одбране на нивоу БиХ неће добити зелено свјетло надлежних институција у Сарајеву, док не буде именован нови генералски кор.

На именовање нових генерала у БиХ касни се више од годину и по, а нова генералска структура усвојена је још крајем јула у Предсједништву БиХ.

Војни повјереник

Још увијек нема назнаке ко ће преузети позицију парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића којем је мандат истекао у марту ове године. Након тога покренута је процедура  избора његовог насљедника, али се од тога надлежни нису даље ни помакли. Процедуру је покренула Заједничка комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ, а на њихову адресу стигла су четири имена и то Зоран Жужа, кандидат СНСД-а те Никола Ловриновић приједлог ХДЗ-а БиХ. Комисија је добила још два имена и то из СДП-а Мехмеда Брадарића, док је СДА предложио Хазима Ранчића.

- Нисмо се помјерили даље од почетка. Коме ће та позиција припасти пресудиће политички договор - казали су “Гласу Српске” у Заједничкој комисији за одбрану и безбједност.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 0m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    13h 49m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    16h 26m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    16h 31m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    15h 59m
    0