Ко ће одговарати због погибије двије жене из Српске?

22.02.2024. 08:43
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Језива несрећа која се догодила 13. октобра 2022. године код Овчар Бање у Србији, када су у паду пјешачког висећег моста погинуле Љубица Мијатовић (73) и Милена Ерић (59) из околине Зворника у Републици Српској, добила је епилог у Вишем јавном тужилаштву у Чачку, које је због тога подигло оптужницу, ексклузивно откривају "Независне новине".

- Више јавно тужилаштво у Чачку поднело је Вишем суду у том граду оптужницу против Милоша Бјелића, грађевинског инспектора Градске управе за инспекцијски надзор града Чачка, због кривичног дела тешко дело против опште сигурности из члана 288 став 2. у вези са чланом 278. став 2. Кривичног законика Републике Србије - рекао је за "Независне новине" јавни тужилац Иван Зарић.

У Кривичном законику Србије наводи се да ће бити кажњено службено или одговорно лице које не постави прописане уређаје за заштиту од пожара, поплаве, експлозије, итд. и тиме изазове опасност за живот или тијело људи или за имовину већег обима.

- Ако је услед тога наступила смрт једног или више лица, учинилац ће бити кажњен затвором од две до дванаест година - наводи се у Кривичном законику Србије.

Од Вишег суда у Чачку јуче су "Независне" безуспјешно покушавале добили одговор на питање да ли је ова оптужница потврђена, а изјаву нису успјели добити ни од Бјелића.

- Он није на послу - рекао је у телефонском разговору радник Управе града Чачка, који нам није желио открити какав је тренутно радни статус Бјелића.

Подсјетимо, група од 114 Зворничана је кобног дана са два аутобуса требало навече да стигне на вечерњу молитву у манастир Ђунис, уочи празника Покрова Пресвете Богородице.

У плану пута био је и манастир Јовање, гдје се несрећа догодила, када је више од 20 људи истовремено прелазило мост који годинама није у функцији. 

Сајла се откачила и мост је пао, а с њим су у Западној Морави завршили и сви они који су се тог тренутка нашли на мосту. Двије жене су погинуле, а 11 вјерника је повријеђено.

Спасиоци су након ове трагедије испричали да су сцене биле језиве...

- Одмах сам сишао до реке и стао на један чамац. Пришли смо једном човеку који је држао другу жену, која је већ преминула, причврстили смо је како не бисмо изгубили тело - рекао је тада спасилац Ненад Стојковић.

Додао је да су другу настрадалу жену пронашли на десетак метара од тог мјеста.

- Била је закачена за конструкцију моста. Покушала је са себе да скине јакну - истакао је Стојковић.

Весна Продановић, путница из аутобуса, открила је тада шта се дешавало у тренутку када се мост срушио.

- Све се десило у секунди, било је више од 20 људи на мосту. Нисмо знали шта нас је снашло у моменту кад је пукао мост - рекла је тада Продановићева.

Истакла је да је у тренутку рушења моста била свјесна те да је одмах кренула да тражи помоћ.

- Била сам свјесна, истрчала сам на пут те почела да заустављам аутомобиле. Дечко је стао и звао Хитну помоћ и полицију. Сцена је била језива. Екипа Хитне помоћи се одмах створила на лицу мјеста и почела да указује помоћ људима који су јецали - навела је она.

У вези с овом трагедијом је прије неколико мјесеци и градоначелник Чачка Милун Тодоровић сугерисао на пропуст инспектора.

- Моје лично мишљење је да поступајући инспектор није на прави начин поступио када је забранио коришћење висећих мостова. Ако доносите решење на градилишту о забрани изградње објекта и тај објекат обележите тракама, решењем, онда је сасвим логично да то урадите и на мосту који сте затворили - изјавио је Тодоровић.

Страдале Љубица Мијатовић и Милена Ерић сахрањене су 15. октобра 2022. на градском гробљу у Каракају код Зворника.

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита Гранични полицајци БиХ оптужени за 39 марака мита
Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља Подигнута нова хашка оптужница против Војислава Шешеља
Потврђена оптужница против Берберовића, који је усмртио двије докторице Потврђена оптужница против Берберовића, који је усмртио двије докторице
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    14h 43m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    14h 57m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    14h 49m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    17h 14m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    5h 38m
    0