Ко ће у трку за нови мандат на предстојећим локалним изборима?

14.02.2024. 10:38
4
ИЗВОР: glassrpske.com

Од 11 градоначелника у Републици Српској, према првим најавама, већина њих бориће се за нови мандат на предстојећим локалним изборима у октобру. За сада је од кандидатуре одустао једино СНСД-ов Милорад Симић, који је на челу града Дервента пуне двије деценије.

Од 11 градова у Републици Српској на челу девет су кадрови СНСД-а, док људи из ПДП-а и СДС-а воде у два.

О именима потенцијалних кандидата за градоначелнике у највећој владајућој странци у Српској увелико се прича, а како сада ствари стоје, у игри су углавном имена оних који су већ изборили мандате на претходним изборима.

- У току су консултације са мјесним одборима СНСД-а у Градишци ко би могао бити кандидат за градоначелника. Ако ме предложе органи странке, здушно ћу подржати и прихватити њихов приједлог - рекао је кратко “Гласу Српске” градоначелник Зоран Аџић, кадар СНСД, који је на челу Градишке већ други узастопни мандат заредом.

Бојић сигуран

За разлику од Градишке у Лакташима је већ преломљено, јер ће актуелни градоначелник Мирослав Бојић из СНСД-а ући у нову трку за функцију градоначелника.

- Став странке је да будем кандидат за градоначелника на предстојећим локалним изборима. Тај приједлог сам већ прихватио - рекао је “Гласу” Бојић и додао да је приликом његове кандидатуре на претходним локалним изборима прављен изборни програм за осам наредних година, односно до краја 2028. године.

Већ је одлучено и у Приједору, али и, по свему судећи, у Зворнику да ће Слободан Јавор и Бојан Ивановић ићи у битку за нови мандат.

- Немамо дилеме. Доста је урадио за град и има запажене резултате. Сви смо задовољни како обавља своју дужност. Немамо замјерке - рекли су у Градском одбору СНСД-а у Приједору.

Ивановић подсјећа да је у фебруару прошле године на ванредним изборима побиједио у трци за првог човјека Зворника.

- Почеле су приче о кандидатури. Индиције за сада иду у смјеру да ја будем кандидат и на локалним изборима у октобру - рекао је “Гласу” Ивановић.

Кандидатуру за нови мандат прижељкује и први човјек највећег града у Херцеговини.

- Изабран сам за градоначелника на пријевременим изборима 2019. године, али и побиједио на локалним годину касније. Прије пар дана су са мном контактирали када је ријеч о том питању. Потребно је сада ускладити политику партије која ме предлаже заједно са коалиционим партнерима. То је редовна процедура и без тога не треба кретати у причу - рекао је “Гласу” градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Наводи да је за вријеме његовог мандата град Требиње остварио добре резултате.

- Нешто што је добро треба наставити. Поносни смо на пројекте које смо реализовали. Ако буде процјена и став странке да будем кандидат и на предстојећим локалним изборима, то ћу радо и прихватити. Кренућемо у нове побједе, јер најгоре је нешто оставити напола, поготово пројекте које смо започели - закључио је Ћурић.

Његов страначки колега Милорад Симић, који је на челу Дервенте већ двије деценије, потврдио је да неће бити кандидат СНСД-а на предстојећим локалним изборима.

- Нећу бити кандидат. Мало су ме спопале и године. Када је у питању СНСД, мислим да смо се већ добро одредили по питању ко би могао бити кандидат странке на предстојећим локалним изборима. Крајем мјесеца у посјету би требало да нам дође и предсједник Српске и лидер СНСД-а па вјерујем да ће и то бити једна од тема наших разговора - рекао је “Гласу Српске” Симић.

Како сазнајемо у СНСД-у, једно од имена које се све чешће спомиње у трци за градоначелника Дервенте је актуелни посланик те странке у Народној скупштини РС Игор Жунић.

Незадовољство

Један од СНСД-ових кадрова који је дуго у локалној самоуправи је и актуелни градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је од 2012. до 2020. године био начелник Источног Новог Сарајева, а на претходним локалним изборима освојио је и градоначелничку функцију.

- Без обзира на близину локалних избора мислим да је рано говорити о кандидатури. Нисам још размишљао о томе. Далеко од тога да нема неких ствари које још нисам успио завршити. Један мандат на једној позицији за озбиљно бављење политиком је мало. Искрен да будем имам некада и размишљања да бих могао и направити паузу од политике. Међутим, рано је још причати о томе - рекао је “Гласу Српске” градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

На питање шта ће учинити ако буде приједлог СНСД-а на локалним изборима за првог човјека Источног Сарајева, наводи да ће тај приједлог прије прихватити него одбити.

- Треба сјести и разговарати. Увијек полазим од тога да анализирамо шта је то што је у мандатном периоду требало да урадим. Са неким стварима које сам урадио сам задовољан, али има и оних са којима нисам. Треба видјети да ли смо испунили очекивање људи - рекао је Ћосић.

Са кадровима СНСД-а Борисом Јеринићем и Дарком Томашом, који су на челу Добоја и Прњавора, јуче нисмо успјели ступити у контакт. Међутим, још раније је из СНСД-а у Добоју поручено да ће Јеринић у битку за нови мандат.

Томаш је по трећи пут 2020. године изабран за првог човјека тада општине Прњавор, која је у међувремену промијенила статус. У јавности се, бар за сада, није спомињао кандидат СНСД-а који би могао замијенити Томаша у трци за нови мандат.

Станивуковић и Петровић

Тактика опозиционих ПДП-а и СДС-а да на претходним локалним изборима понуде нове и младе људе као кандидате дала је резултате, јер су побједу тада остварили Драшко Станивуковић и Љубиша Петровић. И за сада нема сумње да ће они у битку за нови мандат. То је и у неколико наврата до сада потврдио сам Станивуковић.

- Вјерујем у побједу, искрено. Имам пуно самопоуздања јер сам сваки дан на терену - рекао је Станивуковић, који тврди и да је према истраживањима у које је имао увид он фаворит за побједу за првог човјека највећег града Републике Српске.

На челу Бијељине од 2020. године је СДС-ов Љубиша Петровић, са којим јуче “Глас Српске”  није успио ступити у контакт, алу у највећој опозиционој странци вјерују да ће Петровић у трку за нови мандат.

- Петровић ће бити приједлог Градског одбора СДС-а у Бијељини за нови мандат. На све приједлоге који буду долазили сагласност даје Предсједништво и Главни одбор странке. Логична ствар је да Петровић буде кандидат СДС-а на предстојећим локалним изборима -рекао је “Гласу Српске” предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Да Петровић има велико повјерење грађана Семберије показао је и референдум, који је одржан у мају прошле године, када су становници Бијељине гласали против његовог опозива са функције.

Набавка листића

Централна изборна комисија БиХ (ЦИК) расписала је у другој половини јануара тендер за набавку гласачких листића за предстојеће локалне изборе. Процијенили су и да ће оквирно бити потребно 6.800.000 листића.

- Процијењена укупна вриједност набавке, односно оквирног споразума је 1,5 милион КМ, а за локалне изборе 2024. би закључили уговор на вриједност од 1,25 милиона КМ, који је базиран на подацима са којима располаже уговорни орган - наведено је у тендеру.

 

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Akcijareakcija 16.02.2024. 10:07
    Zna li se šta hoće li dizati cijenu glasa, malo je 50, poskupilo sve, treba pokrenuti neku inicijativu.
  • Generic placeholder image
    Hari 14.02.2024. 23:06
    Ljepota prava za glasačke listiće dati 1,5 miliona KM, da bi poslije glasanju kao papir prodali za bagatelu kao otpad za reciklažu. Šta bi sa najavljenim elektronskim glasanjem, o kome se skoro dvije godine nagađa da bi trebalo da zaživi na izborima.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 14.02.2024. 21:23
    Propali smo svakako.
  • Generic placeholder image
    ja jada 14.02.2024. 15:03
    ja jada
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    10h 42m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    9h 37m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    4h 25m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    5h 31m
    0