Ко ће водити Владу ФБиХ након хапшења премијера Фадила Новалића

30.05.2020. 12:00
0
ИЗВОР: Srpska.info

Након хапшења премијера ФБиХ Фадила Новалића (СДА) којег Тужилаштво БиХ третира као једног од осумњичених у афери “Респиратори” поставило се питање ко ће водити Федералну владу.

С тим у вези треба нагласити да је Новалић још јуче тек усмено овластио замјеницу премијера и министарку финансија ФБиХ Јелку Милићевић (ХДЗ) да предсједава сједницом Владе што је она одбила тражећи писмену пуномоћ.

Међутим, потребно је напоменути да није Милићевић једина у позицији да мијења премијера у његовом одуству. То према закону може учинити и други замјеник премијера, Веско Дрљача (СББ), који је министар за рад и социјалну политику ФБиХ, пише Klix.

Наиме, према члану 10. Закона о Влади ФБиХ “замјеник премијера замјењује премијера у случају његове одсутности или у другим случајевима када премијер није у могућности да обавља дужност, као и у случају упражњења мјеста премијера, док нови премијер не преузме дужност. Премијер, у оквиру својих овлаштења, може поједина овлаштења пренијети на замјеника премијера”.

Ова информација је утолико интересантнија, ако се узму у обзир поруке из СДА да се ради о добро смишљеној и координираној акцији да ХДЗ преузме контролу унутар Владе и над животом људи у Федерацији.

Према наведеном законском рјешењу, барем када је ријеч о предсједавању Владе ФБиХ, то се неће десити уколико Новалић овласти Дрљачу да буде на челу Владе.

Такође, СДА са својих 5 министара уз СББ 4, имала би већину у односу на шест ХДЗ министара.

С друге, пак, стране, уколико би изостао Новалићев потез да писмено овласти, примјерице, Дрљачу на потезу ће бити предсједник ФБиХ Маринко Чавара (ХДЗ) који би онда у том случају засигурно овласти страначку колегицу Милићевић да буде на челу Владе у одусутности Фадила Новалића.

Коментари 0
Повезане вијести
Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима Новалић почео издржавање казне у затвору у Војковићима
Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће Фадил Новалић још није отишао у затвор у Војковиће
Када ће осуђени Новалић, Солак и Хоџић бити упућени на издржавање казне у Војковиће? Када ће осуђени Новалић, Солак и Хоџић бити упућени на издржавање казне у Војковиће?
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 52m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    10h 16m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    8h 31m
    12
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    1h 50m
    4
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    10h 10m
    0