Када ће осуђени Новалић, Солак и Хоџић бити упућени на издржавање казне у Војковиће?

30.01.2024. 15:11
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Бивши премијер ФБиХ и високи функционер СДА прије неколико дана правоснажно је осуђен на четири године затвора. Након поменуте пресуде он је гостовао у неколико телевизијских емисија, због чега се у јавности отворило питање до када ће још уживати на слободи, прије него што буде упућен на издржавање казне.

 

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило га је на поменуту казну у оквиру предмета "Респиратори". Суд је, у ствари, потврдио првостепену осуђујућу пресуду, чиме је потврђена казна затвора за Фадила Новалића, Фахрудина Солака и Фикрета Хоџића на укупно 15 година затвора.

Злоупотребе

Овом пресудом бивши федерални премијер осуђен је на четири, Фахрудин Солак, суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите на шест, те Фикрет Хоџић, власник приватне фирме ФХ "Сребрена малина" на пет година затвора. Јелка Миличевић правоснажно је ослобођена.

Новалић, Солак и Хоџић, осуђени су на укупно 15 година затвора за злоупотребе приликом набавке кинеских респиратора, плаћених 10,5 милиона марака током пандемије коронавируса.

Али, сада се поставља питање, када би они могли бити упућени на издржавање казне у затвор у Војковићима.

Наиме, у Закону о извршењу кривичних санкција, притвора и других мјера јасно је наведено, у члану 4. и 5. када почиње извршење санкције, пише Аваз. Исто је, уз јасније образложење, наведено и у Правилнику Министарства правде БиХ о критеријима за упућивање осуђених лица на издржавање казне затвора.

У Закону, члан 4, "почетак извршење" јасно стоји:

 - Извршењу кривичне санкције, притвора и других мјера приступа се кад постане правоснажна одлука којом су оне изречене, те ако за то нема законских сметњи. Са извршењем кривичне санкције или друге мјере може се почети и прије него што је постала правоснажна одлука којом је санкција или мјера изречена само ако је то законом посебно предвиђено - истакнуто је.

У члану 5, "радње за провођење извршења", наведено је:

 - Када су испуњени услови да се приступи извршењу кривичне санкције, притвора или друге мјере, Кривично одјељење Суда обавезно је да предузме потребне радње да се извршење санкције проведе без одгађања у складу с овим законом.

Када је ријеч о Правилнику Министарства правде БиХ о критеријима за упућивање осуђених лица на издржавање казне затвора, јасан је и члан 8.

- С циљем осигурања извршења казне затвора, предсједник Кривичног одјељења Суда БиХ врши упућивање осуђеног лица, а уколико оцијени да би то лице, које има путну исправу, одласком у иностранство могло осујетити извршење казне, тражиће од надлежног органа да му одузме путну исправу до извршења казне. О одузимању и задржавању путне исправе издаје се потврда - истакнуто је.

Писмени отправак пресуде

Иначе, писмени отправак пресуде мора бити упућен Министарству правде БиХ. Процедура је затим таква да референт у овој установи, када добије отправак одређује мјесто и вријеме када ће бити упућени, а на основу слободних затворских капацитета.

Иста особа, затим израђује рјешење када треба осуђеници да се јаве на издржавање казне. С обзиром на то да су капацитети у Војковићима слободни, Новалић, Солак и Хоџић могли би најкасније за мјесец да се нађу иза затворских зидина.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Realista 30.01.2024. 16:59
    Naravno da hoće...nisu iz SNSD-a
  • Generic placeholder image
    Skijaš 30.01.2024. 16:34
    Možda nikada.
Повезане вијести
Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака Млади уређивали терен за одбојку на пијеску и некрополу стећака
У суботу годишњи концерт КУД-а „Братство“ у Војковићима У суботу годишњи концерт КУД-а „Братство“ у Војковићима
Тениски клуб МиМ Мепол поново без конкуренције Тениски клуб МиМ Мепол поново без конкуренције
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    17h 26m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    18h 41m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    22h 59m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    14h 34m
    0
  • Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
    22h 43m
    0