Ко је градоначелник Источног Сарајева: Вуковић или Ћосић?

26.12.2020. 11:51
2
ИЗВОР: N1

Град Источно Сарајево нашао се у несвакидашањој ситуацији након што су потврђени резултати локалних избора. Мандат актуелног градоначелника Ненада Вуковића истиче у марту 2021. године, а Љубиша Ћосић је новоизабрани градоначелник.

Ненаду Вуковићу (ПДП) мандат истиче у марту 2021. године и сматра како треба остати на позицији градоначелника до марта 2021. године, док Љубиша Ћосић (СНСД) сматра како се примопредаја треба извршити осам дана након што је добио увјерење о избору градоначелника по Закону о граду Источно Сарајево који је донешен у фебруару 2020. године.

 

Ћосић и Вуковић јутрос су гостовали на Н1 телевизији, гдје су дискутовали о овој теми.

- Нимало ми није драго што се ова институција нашла у оваквој позицији. Врло једноставно бих рекао да је до свега дошло због измјене изборног закона Републике Српске и доношења новог закона у Источном Сарајеву који је усвојила Народна Скупштина Републике Српске у фебруару 2020. године. Подржао сам промјену избора градоначелника из посредног у непосредни избор. Али је закон очигледно пун мањкавости и због тих недовршених ствари у оквиру тог закона смо дошли у позицији у којој јесмо. Без обзира што је тај закон донешен, он не може прекинути постојећи мандат који је до марта 2021. године. Тешко је рећи ко је у праву. Тачно је да се примопредаја треба извршити у року од осам дана од потврђивања избора, али само ако је мандат претходном градоначелнику истекао - рекао је Вуковић.

Ћосић је истакао како су сви правни аргументи на његовој страни.

- Ја се не слажем с овим што господин Вуковић каже и сви правни аргументи су на мојој страни. Не слажем се ни да имамо два градоначелника, постоји само један. Тај сам ја, изабран вољом грађана, са 19.729 гласова. Уз пуно уважавање господина Вуковића који је раније обављао ову функцију. Господин Вуковић је можда могао лично подржати ову причу, али није био представник институције која је овај закон послала у Народну Скупштину Републике Српске, нити су посланици партије коју он представља гласали за овај закон, него су били суздржани. Увјерење о избору градоначелника сам преузео 22. децембра, потом по закону о локалној управи и самоуправи изабрани градоначелник по достављању увјерења има рок од осам дана да преузме дужност. Сви аргументи које господин Вуковић користи су рјешење о заснивању радног односа и рјешење комисије за избор именовања. Ја не спорим да је у том моменту када је господин Вуковић биран, Скупштина града бирала градоначелника и логично да је то рјешење потписала комисија за избор именовања. Ја долазим с увјерењем и са тим увјерењем ми се заснива радни однос. Овдје је јасно да имамо закон, подзаконске акте, проведене изборе, а на другој страни имамо нешто из 2017. Ако причате с озбиљним правницима сви ће вам рећи да је господину Вуковићу истекао мандат -  истакао је Ћосић.

 

Ко може заступати град сада?

- Ја бих волио да ми неко напише да ми је истекао мандат. Још ми ниједна институција није послала допис и рекла да ми је истекао мандат. Волио бих да ми неко правно храбар каже да ми је прекинут мандат доношењем једног закона. Не требамо стварати атмосферу борбе за власт. Свјестан сам да ми је мандат при крају у којем сам био први човјек града Источно Сарајево и наравно да је Љубиша Ћосић новоизабрани градоначелник. Желим да нађемо правно рјешење од којег нема нико штете ако је законито. И које ће бити законито за институцију града Источно Сарајево и за господина Ћосића и за мене. Ми још то нисмо посложили, ја сам јучер послао допис Министарству управе и локалне самоуправе тражећи да се састану правници из ових институције, не да се препиремо него да нађемо рјешење -  рекао је Вуковић.

Ћосић сматра како је рјешење једноставно и како је све јасно.

- Овдје је све јасно, овдје се прави ситуација правном заврзламом. Мени је жао што ми сједимо овдје и брукамо град Источно Сарајево. Мени није проблем да сједим мјесец-два и одмарам ако постоји неко ко ће ми написати да требам да сједим. Јуче сам добио допис од Министарства локалне управе и самоуправе Републике Српске који јасно каже када се преузима мандат. То је закон изнад свих закона - истакао је Ћосић.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    LLL 31.12.2020. 09:18
    Tako je kad zakone pisu nestrucni ali politicki podobni pravnici! Sa takvim u buducnost???!!!
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 27.12.2020. 15:57
    Ха, ха ,ха!?
Повезане вијести
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети Ватрогасац – хуман и одговоран посао који морате вољети
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 37m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 44m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 26m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 4m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 36m
    0