Ко је крив за бјекство осуђеног за педофилију?

29.03.2024. 18:39
0
ИЗВОР: nezavisne.com

М.Т. (62), боксерски тренер из Бијељине, осуђен је у петак ујутру у Окружном суду у овом граду на 12 година робије по оптужбама да је обљубио четрнаестогодишњакињу, али се на изрицању пресуде није појавио, јер је, како ће се испоставити, два дана раније побјегао из кућног притвора.

Да ће се то десити, плашила се породица дјевојчице, али је и Окружно јавно тужилаштво у Бијељини упозоравало да је све водило ка одуговлачењу поступка, односно да ће се он, с протеком рока од двије године, по сили закона наћи на слободи, односно изаћи из притвора, а што се и обистинило.

За сада нико не преузима одговорност за суноврат у овом случају, који се, недвосмислено, догодио, а отац дјевојчице, у изјави за "Независне новине", каже да бјекство Томића, чега су се и прибојавали, баца мрљу на ову пресуду.

"Пресудом од 12 година робије смо задовољни, али ово што је побјегао баца мрљу на све то. То је управо оно на шта смо указивали све ово вријеме и на чему смо темељили нашу сумњу да је због тога развлачен судски процес - да би му се омогућило бјекство", рекао је овај Бијељинац.

Отац дјевојчице додаје да је Томић на прошлом рочишту причао да је потресен и болестан и да не може да прати суђење.

- Али и то је било у циљу одуговлачења, а ево данас се није појавио на изрицању пресуде. Судија је прочитала да је прекршио мјере забране, да је, значи, побјегао негдје. А гдје је побјегао, не знам - рекао нам је у петак отац дјевојчице.

Татјана Савић, адвокатица која заступа жртву и њену породицу, каже да није познато гдје се Томић тренутно налази.

- Овај случај показао је намјерно одуговлачење поступка у циљу истека максималног трајања притвора. То је све вријеме било очигледно смишљено с циљем да му се омогући бјекство. Да је суђење било ефикасније, до овога не би дошло. Када је у питању казна од 12 година, мислим да је у складу са законом. Међутим, оштећени су незадовољни чињеницом да накнада штете малољетници није досуђена, што подразумијева њену нову ретрауматизацију кроз вођење парничног поступка - рекла је Савићева за "Независне новине".

Када је ријеч о казни, Тужилаштво ће након достављања писменог отправка пресуде одлучити да ли ће уложити жалбу. Прва реакција бијељинског тужилаштва могла би се свести у пар ријечи, које би гласиле: "Јесмо ли рекли да ће се то десити?"

- Овакав слијед догађаја ово тужилаштво је препознало, због чега се и огласило својим саопштењем за јавност од 17. јануара 2024. године, а што се испоставило као потпуно оправдана реакција овог тужилаштва - речено је за "Независне новине" из тужилаштва.

Како су рекли из тужилаштва, објави пресуде није присуствовао Томић, а поступајућег тужиоца, као и све присутне, Вијеће Окружног суда у Бијељини упознало је да је он прекршио мјере забране напуштања боравишта на означеној адреси у рјешењу Окружног суда.

- На основу тога суд је Миленку Томићу одредио притвор - речено је из Окружног јавног тужилаштва у Бијељини.

Он је, дакле, прије него што ће му у петак суд поново одредити притвор, био у кућном притвору и полиција га је, како истичу из ПУ Бијељина, обилазила два пута дневно.

- Полицијски службеници Полицијске станице Бијељина су према рјешењу Окружног суда у Бијељини два пута дневно провјеравали присуство на кућној адреси М.Т. из Бијељине. Дана 27. марта 2024. године у вечерњим часовима утврђено је да он није на кућној адреси - речено је за "Независне новине" из Полицијске управе Бијељина.

У току је, додају, потрага за њим.

- Након што је утврђено да М.Т. није на адреси, без одлагања је обавијештен Окружни суд у Бијељини и од тог момента полицијски службеници интензивно трагају за њим – рекли су за "Независне новине" из бијељинске полиције.

Окружни суд у Бијељини не жели да коментарише чињеницу да је Томић недоступан надлежним органима.

- Оптужени М.Т. оглашен је кривим за кривично дјело обљуба са дјететом млађим од петнаест година из члана 172. став 3. Кривичног законика Републике Српске, па је овом првостепеном одлуком осуђен на казну затвора у трајању од 12 година. Суд је такође данас донио и рјешење којим је према неправоснажно осуђеном М.Т. одредио притвор на основу одредби Закона о кривичном поступку Републике Српске - речено нам је у петак из Окружног суда у Бијељини.

Међутим, из овог суда нису жељели да одговоре на наше питање које је гласило - какав је став суда у вези са ситуацијом по питању Томића, у погледу трајања суђења и чињенице да је он сада недоступан надлежним органима.

- Тражене податке који евентуално нису обухваћени нашим одговором нисмо у могућности доставити јер се исти једним дијелом односе на евентуално будуће поступање суда, односно поступајућих судија у поступку који није правоснажно окончан или се ради о ставовима који ће вјероватно бити обухваћени у писаној одлуци суда (пресуди), након њене израде која ће бити уступљена јавности ако за то буду испуњени законски услови предвиђени Законом о кривичном поступку РС и Законом о слободи приступа информацијама и другим актима који регулишу ову област - навели су из Окружног суда у Бијељини.

Веселин Лондровић, адвокат Томића, најавио је жалбу на ову, првостепену пресуду. На питање зашто Томић у петак ујутру није био на изрицању пресуде, Лондровић каже да не зна. Упитан када су се чули задњи пут, није нам хтио дати одговор.

- Чуо сам у суду да је прекршио мјере забране - рекао је Лондровић за "Независне новине".

Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Расписане двије потјернице за одбјеглим Миленком Томићем Расписане двије потјернице за одбјеглим Миленком Томићем
Ухапшена група педофила у Србији Ухапшена група педофила у Србији
Међународна акција: Ухапшено 57 педофила, међу њима и учитељи Међународна акција: Ухапшено 57 педофила, међу њима и учитељи
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    17h 56m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    17h 38m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    18h 32m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    15h 27m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    14h 29m
    0