„К'о камен“ пред власеничком публиком

21.05.2024. 09:51
0
ИЗВОР: katera.news

Кроз потресну причу двије жене, мајке и кћерке, Љиљана Чекић, глумица Народног позоришта Републике Српске, власеничким средњошколцима испричала је истину о страдању херцеговачких Срба у Другом свјетском и сарајевских Срба у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Документарна драма „К'о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, настала по тексту Драгане Мандрапе, професорке Српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву, прича је о српском народу и његовој трагичној прошлости.

- Представа говори о страдањима у Херцеговини и Сарајеви, али то су универзална страдања која смо сви доживјели на овим просторима, на простору БиХ, Хрватске... Мислим да је веома важно да говоримо о овим стварима јер потискиване лоше емоције, углавном, експлодирају на ружан начин. Наша дјеца треба да знaју шта се дешавалo њиховим прецима - каже Љиљана Чекић, глумица која је маестрално дочарала ликове Веленке и Драгане.

Чекићева истиче да је представу спремала много дуже него што припрема обично траје, око три мјесеца.

- Прво сам мјесец дана, цијели јули, ноћу читала и константно сам плакала, значи свако читање је било плакање. Онда сам почињала мање да плачем, само на одређеним мјестима. Али, заправо, емоција с којом улазим у ову представу, емоција која траје и прије почетка представе, заправо то стање кад можете у свакој секунди да заплачете, врло је тешко за глумца, врло тешко на емотивном нивоу, генерално за човјека - закључила је Чекићева. 

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Извођење представе пред власеничким средњошколцима иницирао је Актив професора српског језика, а управа СШЦ „Милорад Влачић“ и СПКД „Просвјета“ Власеница организовали.

Према ријечима директор власеничког средње школе Пајисија Петровић, ово је једна од активности које су проведене у склопу обиљежавања Дана сјећања.

- Мислим да је добро да је ова представа одиграна баш у нашој школи јер млади нараштаји треба да знају праву истину шта се дешавало са српским народом и да се упознају бар са дијелом јако тешке и трагичне историје на нашим подручјима – рекао је он,

У публици у  холу Средњошколског центра „Милорад Влачић“, гдје је представа одиграна, поред ђака, био је и велики број старијих становника Власенице.

Споменка Савиновић, предсједник Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница, наводи да је веома важно да млади знају што више о страдању свог народа, колико год то било потресно.

Ово је, додаје, један од начина да они схвате важност културе сјећања и памћења.

- Драго ми је што су и наши суграђани, посебно они који су поријеклом из Сарајева, препознали њену важност и дошли да погледају представу – рекла је она,

Документара драма „Ко камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, премијерно је изведена  14. октобра 2023. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци, а протеклих мјесеци играна је широм Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице
Kошаркаш великог срца Kошаркаш великог срца
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    10h 59m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    12h 34m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    20h 58m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    19h 55m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    14h 38m
    9