„К'о камен“ пред власеничком публиком

21.05.2024. 09:51
0
ИЗВОР: katera.news

Кроз потресну причу двије жене, мајке и кћерке, Љиљана Чекић, глумица Народног позоришта Републике Српске, власеничким средњошколцима испричала је истину о страдању херцеговачких Срба у Другом свјетском и сарајевских Срба у посљедњем, Одбрамбено-отаџбинском рату.

Документарна драма „К'о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, настала по тексту Драгане Мандрапе, професорке Српског језика и књижевности у Средњој школи „28. јуни“ у Источном Сарајеву, прича је о српском народу и његовој трагичној прошлости.

- Представа говори о страдањима у Херцеговини и Сарајеви, али то су универзална страдања која смо сви доживјели на овим просторима, на простору БиХ, Хрватске... Мислим да је веома важно да говоримо о овим стварима јер потискиване лоше емоције, углавном, експлодирају на ружан начин. Наша дјеца треба да знaју шта се дешавалo њиховим прецима - каже Љиљана Чекић, глумица која је маестрално дочарала ликове Веленке и Драгане.

Чекићева истиче да је представу спремала много дуже него што припрема обично траје, око три мјесеца.

- Прво сам мјесец дана, цијели јули, ноћу читала и константно сам плакала, значи свако читање је било плакање. Онда сам почињала мање да плачем, само на одређеним мјестима. Али, заправо, емоција с којом улазим у ову представу, емоција која траје и прије почетка представе, заправо то стање кад можете у свакој секунди да заплачете, врло је тешко за глумца, врло тешко на емотивном нивоу, генерално за човјека - закључила је Чекићева. 

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Извођење представе пред власеничким средњошколцима иницирао је Актив професора српског језика, а управа СШЦ „Милорад Влачић“ и СПКД „Просвјета“ Власеница организовали.

Према ријечима директор власеничког средње школе Пајисија Петровић, ово је једна од активности које су проведене у склопу обиљежавања Дана сјећања.

- Мислим да је добро да је ова представа одиграна баш у нашој школи јер млади нараштаји треба да знају праву истину шта се дешавало са српским народом и да се упознају бар са дијелом јако тешке и трагичне историје на нашим подручјима – рекао је он,

У публици у  холу Средњошколског центра „Милорад Влачић“, гдје је представа одиграна, поред ђака, био је и велики број старијих становника Власенице.

Споменка Савиновић, предсједник Општинског одбора СПКД „Просвјета“ Власеница, наводи да је веома важно да млади знају што више о страдању свог народа, колико год то било потресно.

Ово је, додаје, један од начина да они схвате важност културе сјећања и памћења.

- Драго ми је што су и наши суграђани, посебно они који су поријеклом из Сарајева, препознали њену важност и дошли да погледају представу – рекла је она,

Документара драма „Ко камен – Веленка Брстинова и кћер јој Драгана“, премијерно је изведена  14. октобра 2023. године, у Народном позоришту Републике Српске у Бањој Луци, а протеклих мјесеци играна је широм Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Власеничани ће присуствовати премијери филма на грчком острву Tинос Власеничани ће присуствовати премијери филма на грчком острву Tинос
Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници Софија Мотика први основац из Власенице у научној школи у Петници
Реизбор Краљевића за начелника Власенице Реизбор Краљевића за начелника Власенице
Најчитаније
  • Опоравилиште Касиндо као центар друштвених дешавања
    22h 5m
    0
  • Погача са шпинатом и сиром
    22h 7m
    0
  • Најава искључења струје у Источној Илиџи
    18h 19m
    0
  • Лажна "Тему" апликација краде податке о картицама
    21h 10m
    0
  • Потврђена оптужница против Паљанина због насиља у породици
    21h 4m
    0