Ко може спријечити малверзације у гласању путем поште?

05.10.2020. 20:48
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Једино грађани могу спријечити злоупотребе приликом гласања из иностранства, тако што ће провјерити да ли се њихово име налази на списку ЦИК, јер ће, ако за крађу свог идентитета сазнају на бирачком мјесту, за њихов глас бити касно.

Институт гласања путем поште постао је највећи проблем Централе изборе комисије БиХ и, судећи по свему, главни метод злоупотребе, јер је неколико крађа идентитета већ пријављено тужилаштвима. Информација да ће више од 100.000 људи из дијаспоре моћи да бира локалне власти у БиХ политичке партије нису добро дочекале, а неке од њих, како тврде, већ имају доказе да се ради о злоупотреби.

Драстични случајеви

Осим грађана који тврде да им је идентитет украден, исто се дешава и кандидатима. Два кандидата за одборнике СДС пријављена су на фиктивне адресе у Србији за гласање из иностранства поштом, иако не живе у Србији, већ у Теслићу. Проблема је имао и ПДП,  јер је и њихов кандидат за одборника, без своје воље и знања, пријављен за гласање у Србији. Исту ствар доживјели су и у ДНС-у, с њиховим кандидатом из Српца.

Ако је човјека који је кандидат на изборима неко пријавио да гласа путем поште, из ДНС питају шта је тек с обичним грађанима чији је идентитет неко злоупотребио.

Подршка ЦИК-у

Шеф Главног изборног штаба ДНС, Драгомир Јовичић, каже да се ДНС не бави малверзацијама, те да подржава сваку одлуку ЦИК -a предузету у циљу уклањања неправилности. 

- Ми имамо 1.544 кандидата. Нисам стигао да испратим све, али знам да се ДНС никада није бавио малверзацијама, као ни тим гласовима путем поште. У сваком случају, занимљиво је да је 100.000 гласова из иностранства, јер није никада било тако. Подржавамо активности ЦИК да дјелују у правцу регуларности – рекао је Јовичић.

Крађа идентитета

Активност ЦИК по том питању очекују и у ПДП, те траже хитну реакцију Министарства унутрашњих послова, као и правосуђа.

– Ово у Српцу је посебно радикално, али имам  информацију да проблема има и у другим градовима Републике Српске. Сама чињеница да се неко чак усудио да кандидата на изборима, без његовог знања, лажно пријави на адресу у Србији показује да су они који то раде апсолутно изгубили компас. Овде није само у питању изборна превара него је у питању крађа идентитета и друга кривична дjела која директно угрожавају људе, њихово право да гласају. Такође, на ружан начин шаљу поруку да је изборни процес контаминиран – рекао је шеф Главног изборног штаба ПДП Игор Црнадак.

Додаје да је велики притисак на институцијама, јер од њих морамо добити одговоре што прије како би народ могао да буде смирен, јер зна да ће неко одговарати за крађу идентитета и манипулацију личним подацима грађана.

Провјера

Ако у обзир узмемо наведене тврдње, и јасне доказе малверзације, поставља се питање да ли је већ сада касно да се спријече злоупотребе или ће глас ових 100.000 пријављених људи на изборима бити потпуно регуларан.

Бивши члан Централне изборне комисије БиХ и један од стручњака за изборно законодавство, Вехид Шехић, објашњава да даљу злоупотребу могу да спријече само још грађани.

– ЦИК ће објавити списак имена људи који су се пријавили да гласају из иностранства. Сада треба позвати све грађане да провјере да ли се налазе на том списку, а да за то не знају. Само на тај начин ће се моћи чистити списак и утврђивати неправилности. Јавна је тајна да чланови политичких странака позивају грађане да се пријављују у иностранству, обично у просторијама разноразних удружења и они ће, у принципу, сви гласати за једну политичку странку. То је оно што је апсолутно неприхватљиво – објашњава Шехић.

Већ виђено

Додаје да политичке партије праве анализе ко не излази на изборе, тако да су ти људи често мета злоупотребе.

-Крађа идентитета је било и раније. Људи су долазили на бирачко место да гласају, тамо им је речено да не могу, јер гласају путем поште, а да ни не знају ко их је  пријавио. Тако да, док се ови проблеми не ријеше, измјенама закона и одговарајућим санкцијама, овакве ствари ће се дешавати – рекао је он.

На питање да ли ЦИК приликом бројања гласова евентуално може да елиминише још неке неправилности, Шехић је песимистичан.

– Тешко се то може, јер ако си га већ прихватио и регистровао, како онда не прихватити и његов глас – закључио је Шехић, истичући да неправилности међу 100.000 гласача из иностранства могу да уоче само грађани тражећи своје име на списку.

Грађани БиХ на сајту ЦИК већ могу да провјере да ли су пријављени за гласање из иностранства и тако допринесу што регуларнијем спровођењу избора. Оно што се дешава јесте да неко злоупотријеби идентитет грађанина, пријави га на адреси, рецимо у Србији, у његово име попуни листиће, стави у коверат и пошаље ЦИК БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
У петак почиње изборна кампања У петак почиње изборна кампања
Општи избори 2. октобра Општи избори 2. октобра
Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру Бакалар: Општи избори ће бити одржани у октобру
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    19h 42m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    20h 26m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    10h 2m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    14h 6m
    0
  • Осмогодишња Ирина са Пала ниже успјехе у каратеу
    20h 10m
    3