Општи избори 2. октобра

04.05.2022. 11:01
0
ИЗВОР: srna.rs

Општи избори у БиХ биће одржани у недјељу, 2. октобра, одлучила је данас Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ.

Наведеног дана расписани су избори за Предсједништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Народну скупштину Републике Српске, Парламент Федерације БиХ /ФБиХ/ и скупштине кантона у Федерацији.

Средства за провођење ових избора потребно је да буду обезбијеђена у року од 15 дана од доношења одлуке о расписивању избора, односно до 19. маја.

Члан ЦИК-а Владо Рогић није подржао одлуку о расписивању и одржавању избора, наводећи да у овом тренутку не постоје предуслови за демократске и слободне изборе у БиХ.

Оцјењујући да у БиХ годинама траје перманентна избора криза, Рогић је подсјетио да до данас нису усвојене измјене Изборног закона, посебно да нису проведене одлуке Европског суда за људска права и Уставног суда БиХ.

Према његовим ријечима, пресудом у случају "Љубић" Уставни суд БиХ је укинуо одређене одредбе Изборног закона БиХ, а да у међувремену нису донијете нове, као што је то Уставни суд наложио.

- Нове одредбе нису донијете и БиХ улази у ситуацију да нема одредби за веома кључне ставке када су у питању Дом народа ФБиХ и утврђивање расподјеле делегата из појединих кантона у овај дом Федерације. Зато мислим да није могуће провести изборе - прецизирао је Рогић.

Он је додао да Изборни закон, према којем се расписују избори, не испуњава начела правне сигурности и легитимних очекивања, оцијенивши да ће општи избори по овом закону изазвати нове изборне кризе и проблеме – изборним органима, нивоима власти, те конститутивним народима.

- Изборни закон није уставан и не постоје формално-правни услови за расписивање избора - закључио је Рогић.

Члан Комисије Вања Бјелица Прутина истакла је да је законска обавеза ЦИК-а да данас распише овогодишње опште изборе.

Она је изразила разочарење да није дошло до измјена Устава и Изборног закона до расписивања општих избора, док је члан ЦИК-а Жељко Бакалар прецизирао да се данас доноси одлука о расписивању непосредних избора.

Предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић истакао је да Комисија мора поступати у складу са законом и да на то обавезује начело владавине права.

- Сет позитивног законодавства нас апсолутно обавезује на расписивање избора - рекао је Арнаутовић, позивајући надлежне да обезбиједе потребна средства за изборе, умјесто што дају обећања.

ЦИК је данас усвојио и низ других аката у вези са провођењем овогодишњих општих избора, укључујући упутство о роковима и редослиједу изборних активности, који почињу тећи од расписивања избора.

Коментари 0
Повезане вијести
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    12h 51m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    13h 35m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    17h 40m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    17h 44m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    3h 11m
    0