Ко у Српској има право на помоћ за трошкове гријања

30.07.2023. 13:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске измијенила је Одлуку о начину реализације пакета енергетске подршке енергетски сиромашним потрошачима којом се проширује обухват корисника у Српској за додјелу финансијске помоћи за трошкове гријања, а помоћник министра за социјалну, дјечију и породичну заштиту Владимир Макарић за Срну појашњава да се то односи на пензионере чија пензија не прелази 350 КМ без обзира на то колика су просјечна примања чланова њихових домаћинстава.

Ријеч је о инструменту претприступне помоћи ИПА три за 2023. годину, а Макарић истиче да је захтјев донатора био да помоћ обухвати више од 50.000 корисника, за шта ће бити издвојена 32 милиона КМ.

- Ову врсту помоћи ће добити сви пензионери у Републици Српској који имају пензију до 350 КМ, осим корисника сразмјерне пензије. То су корисници који осим у Републици Српској остварују право на пензију и у Федерацији или некој другој земљи. Право на овакву врсту подршке има само један члан домаћинства - рекао је Макарић.

За остваривање ове помоћи, пензионери се неће, као раније, пријављивати центрима за социјални рад, нити је потребно да им достављају било какву документацију, али ће се радити провјере и допуњавати спискови са корисницима који су у међувремену остварили право на пензију.

- Фонд ПИО ће доставити податке Министарству здравља и социјалне заштите да бисмо могли утврдити појединачни износ по кориснику зато што ћемо укупан износ помоћи подијелити са бројем корисника који су испунили услов - појаснио је Макарић.

Раније је дефинисано да на ову врсту подршке могу рачунати и корисници права на новчану помоћ по основу закона којим се уређује област социјалне заштите, корисници права на додатак на дјецу, незапослени борци од прве до пете категорије млађи од 60 година, а који су корисници мјесечног новчаног примања на основу Одлуке о исплати мјесечног новчаног примања социјално угроженим незапосленим борцима.

Подршка је обезбијеђена и за борце од прве до пете категорије који су старији од 60 година, а налазе се у стању социјалне потребе, према подацима из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Влада Српске се на овакво проширење обухвата и редефинисање ове категорије корисника финансијске помоћи за трошкове гријања одлучила с обзиром на велико интересовање за овај вид помоћи који је у претходном периоду исказан управо из категорије пензионера.

С обзиром на то да се ова финансијска помоћ додјељује по домаћинству, и даље је предвиђено да помоћ може да прими један члан домаћинства који испуњава услове.

Република Српска треба да добије нешто више од 32 милиона КМ за подршку енергетски сиромашним потрошачима/угроженим домаћинствима. Истовремено би за подршку мјерама енергетске ефикасности за микро, мала и средња предузећа и за мјере енергетске ефикасности за стамбене зграде Републици Српској било алоцирано више од 12 милиона КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 23m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 27m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 20m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 17m
    0