Ко више изостаје са наставе у Српској, основци или средњошколци

19.09.2023. 10:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ученици основних и средњих школа у Републици Српској током прошле школске године остварили су скоро седам милиона изостанака.

Према подацима Републичког педагошког завода Републике Српске, ученици основних школа нису присуствовали на више од 4,4 милиона часова, од чега је 61.880 изостанака било неоправдано.

Највише изостанака, када је у питању основношколско образовање, остварено је у бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић", а затим у Основној школи "Кнез Иво од Семберије" из Бијељине и у зворничкој школи "Свети Сава".

Током два полугодишта протекле школске године у школи "Бранко Радичевић" из Бањалуке забиљежено је 111.595 изостанака.

Синиша Рендић, директор ове бањалучке основне школе, истиче за "Независне новине" да је болест највећим дијелом разлог за изостанке.

- За ту дјецу имамо организовану наставу на даљину. Друга ствар, ми имамо 1.908 ученика. Имамо највећи број ученика у Републици Српској и онда је логично да гдје је највећи број ученика, биће изостанака - рекао је Рендић, додајући да постоји и одређени број дјеце која се налазе на лијечењу, што такође утиче на укупан број изостанака.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, истакао је да су изостанци оправдани у већини ситуација, а многи се забиљеже због вироза, поготово у периоду од октобра до фебруара.

- Најчешће дјеца изостају из оправданих здравствених разлога - рекао је Попржен.

Када је ријеч о средњим школама, током протекле школске године забиљежено је скоро 2,5 милиона изостанака. Оправдање је постојало за више од 2,3 милиона изостанака средњошколаца, док је скоро 130.000 означено као неоправдано.

Највише средњошколаца изостајало је са наставе у бањалучкој Гимназији, па је број оправданих и неоправданих изостанака износио нешто мање од 85.000. Бањалучку Гимназију по броју изостанака слиједи Техничка школа из Бањалуке, као и Средњошколски центар "Петар Кочић" из Зворника.

Вита Малешевић, директорица бањалучке Гимназије, истакла је да је велики број изостанака забиљежен због учешћа ученика на великом броју такмичења, али и због учешћа у ваннаставним активностима. Такође, и она је навела болест као један од разлога изостанака, те додала да бањалучка Гимназија има велики број ученика.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, истиче да постоје и ситуације када родитељи правдају изостанке ученика и када изостајање са наставе није најпотребније.

- Велики број изостанака праве ученици који играју у спортским клубовима. У Бијељини се дешава да је то велики проценат и повећава се број тих ученика. Они имају обавезе које су везане за клуб - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, изостанке са наставе биљеже и ученици који не буду у школској клупи због одласка на додатне едукације.

- Има и ученика са константним здравственим проблемима који често не могу да долазе на наставу - навео је Ђурић.

 

Аутор: Аднан Селимовић

Коментари 0
Повезане вијести
Рођено 13 беба у Српској Рођено 13 беба у Српској
У међународној акцији на подручју Српске ухапшене 23 особе У међународној акцији на подручју Српске ухапшене 23 особе
Рођене 23 бебе у Српској, Источно Сарајево богатије за дјечака Рођене 23 бебе у Српској, Источно Сарајево богатије за дјечака
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  15h 15m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  17h 49m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  19h 3m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  11h 46m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  13h 27m
  0