Ко више изостаје са наставе у Српској, основци или средњошколци

19.09.2023. 10:08
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ученици основних и средњих школа у Републици Српској током прошле школске године остварили су скоро седам милиона изостанака.

Према подацима Републичког педагошког завода Републике Српске, ученици основних школа нису присуствовали на више од 4,4 милиона часова, од чега је 61.880 изостанака било неоправдано.

Највише изостанака, када је у питању основношколско образовање, остварено је у бањалучкој Основној школи "Бранко Радичевић", а затим у Основној школи "Кнез Иво од Семберије" из Бијељине и у зворничкој школи "Свети Сава".

Током два полугодишта протекле школске године у школи "Бранко Радичевић" из Бањалуке забиљежено је 111.595 изостанака.

Синиша Рендић, директор ове бањалучке основне школе, истиче за "Независне новине" да је болест највећим дијелом разлог за изостанке.

- За ту дјецу имамо организовану наставу на даљину. Друга ствар, ми имамо 1.908 ученика. Имамо највећи број ученика у Републици Српској и онда је логично да гдје је највећи број ученика, биће изостанака - рекао је Рендић, додајући да постоји и одређени број дјеце која се налазе на лијечењу, што такође утиче на укупан број изостанака.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, истакао је да су изостанци оправдани у већини ситуација, а многи се забиљеже због вироза, поготово у периоду од октобра до фебруара.

- Најчешће дјеца изостају из оправданих здравствених разлога - рекао је Попржен.

Када је ријеч о средњим школама, током протекле школске године забиљежено је скоро 2,5 милиона изостанака. Оправдање је постојало за више од 2,3 милиона изостанака средњошколаца, док је скоро 130.000 означено као неоправдано.

Највише средњошколаца изостајало је са наставе у бањалучкој Гимназији, па је број оправданих и неоправданих изостанака износио нешто мање од 85.000. Бањалучку Гимназију по броју изостанака слиједи Техничка школа из Бањалуке, као и Средњошколски центар "Петар Кочић" из Зворника.

Вита Малешевић, директорица бањалучке Гимназије, истакла је да је велики број изостанака забиљежен због учешћа ученика на великом броју такмичења, али и због учешћа у ваннаставним активностима. Такође, и она је навела болест као један од разлога изостанака, те додала да бањалучка Гимназија има велики број ученика.

Душко Ђурић, предсједник Актива директора средњих школа регије Семберија, истиче да постоје и ситуације када родитељи правдају изостанке ученика и када изостајање са наставе није најпотребније.

- Велики број изостанака праве ученици који играју у спортским клубовима. У Бијељини се дешава да је то велики проценат и повећава се број тих ученика. Они имају обавезе које су везане за клуб - рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, изостанке са наставе биљеже и ученици који не буду у школској клупи због одласка на додатне едукације.

- Има и ученика са константним здравственим проблемима који често не могу да долазе на наставу - навео је Ђурић.

 

Аутор: Аднан Селимовић

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    40m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 36m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    18h 21m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    15h 20m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    16h 32m
    0