Које су посљедице банкрота једне од највећих америчких банака: Могућ и крах финансијског тржишта

14.03.2023. 11:21
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Потпуни крах финансијског тржишта у Америци, па самим тим и на глобалном нивоу, сасвим је реалан након банкрота банке Силицијумска долина (СВБ) са сједиштем у Калифорнији, а главни кривац за то биће актуелна инфлација.

Истакао је ово за “Глас Српске” инвестициони стручњак из Београда Владимир Ђукановић који је осам година радио на Волстриту као аналитичар за “ЈП Морган” концерн, а анализирајући други по величини колапс једне финансијске институције у америчкој историји и највећи банкрот једне америчке банке од 2008. године, што је довело до велике панике и пада вриједности акција на свјетским берзама.

- За то увек постоји опасност, јер су банке осетљиве на свако изненадно и прекомерно повлачење депозита. Да ли је ово почетак неке ланчане реакције? Па ја о томе причам већ годину дана, јер постаје све очигледније да глобална инфлација постаје све већи проблем. Овакву ситуацију нисмо имали у последњих 40-50 година. Мислим да сада долази све на наплату, да ће “попуцати” многе финансијске институције, које су презадужене или су се отварале само зато што је било много новца у оптицају. Мислим да ће све ово потрајати, баш као и инфлација, која је попут канцера ушла у биолошко тело економије и финансија. Тај канцер захвата све више унутрашњих органа - истакао је Ђукановић сликовито описујући тренутну ситуацију.

Сматра и да је банкрот поменуте банке само почетак, те да треба очекивати крахове многобројних финансијских институција, али и самих берзи, које је захватио талас панике. Сматра и да ће се криза из САД прелити и на европска финансијска тржишта, што је, како је истакао, неминовно с обзиром на глобалну повезаност.

- Велики ризици су и даље у оптицају, али као што рекох, инфлација највећим делом стоји иза свега овог што се данас дешава. Инвеститорима је веома тешко наћи пројекте који би им донели бар 15 или 20 одсто профита, како би покрили камате који су изузетно високе - појаснио је Ђукановић.     

Наводи и да је ситуација у Украјини закомпликовала стање, јер су прекинути ланци снабдијевања, што је онда посљедично довело до раста цијена робе, а као велики проблем Ђукановић наводи и чињеницу да су у неком претходном периоду одштампане огромне количине новца.

- Ми на Балкану смо најбољи сведоци до чега то може довести. То прекомерно штампање новца је најбржи пут у пропаст. Сви су покушавали проблеме решавати тако што ће штампарије радити 24 сата, како би компаније преживеле. И док тај новац не испари из система, не треба очекивати боље дане. Да би до тога дошло, куповна моћ грађана треба да опадне за 15 или 20 одсто. Нажалост, нисам оптимиста. Људи такође заборављају да, ако инфлација и наредних година буде око седам одсто, то значи да ће за пет година животни стандард бити преполовљен - каже Ђукановић.

На питање колике су шансе да се “инфицира” цијели банкарски сектор, као што је то било у мјесецима који су претходили великој рецесији прије више од једне деценије, те да ли банкрот поменуте америчке банке може представљати почетак краха финансијског тржишта у САД због све реалнијег домино ефекта, економски аналитичар и стручњак за финансије Бранко Драгаш кратко одговара: “Велике”, наводећи како су, поред поменуте, још двије банке у међувремену затворене у САД, док се још десет налази у незавидној позицији и под лупом надлежних.

- Мислим да то није ништа у односу на оно што ће се тек десити. Верујем да ће доћи до потпуне експлозије на финансијском тржишту, акције на берзама ће у првом налету пасти за десетак одсто, а онда и у другом за исто толико. Не бих да страшим људе, али паре треба дизати из америчких и европских банака и њима куповати инвестиционо злато. Сматрам да је пред нама далеко већа криза од оне из 2008. године, која ће довести до, да се мало сликовито изразим, библијског слома западног капитализма. Ко то не види или не разуме, има велики проблем - истакао је за “Глас Српске” Драгаш поручујући да није искључено да дође и до великог глобалног економског краха који се десио 1928. године и Велике депресије, након које су биле потребне деценије да се свијет опорави.

Банка СВБ, основана 1983. године, обезбјеђивала је финансирање за готово половину америчких технолошких и здравствених компанија. Према подацима “Форбса”, она је на крају прошле године имала 213 милијарди долара вриједну имовину.

Банка, која је годинама финансирала технолошки сектор, нашла се под притиском јер су многе стартап компаније почеле да повлаче депозите. Да би повећала капитал, она је прво недавно продала расположиве обвезнице, али уз велики губитак, а потом је објавила план за продају нових акција да би прикупила 2,25 милијарди долара свјежег капитала. То је, међутим, изазвало панику међу грађанима и предузетницима, који су из банке повукли 100 милијарди долара депозита. Због тога је регулатор затворио банку, прогласио банкрот и преузео контролу над преосталим депозитима.

У међувремену “пала” је још једна банка, овај пут крипто Сигначер банк са сједиштем у Њујорку. У питању је једна од главних банака крипто индустрије, највећа поред Силвергејта, који је прошле недјеље објавио да ће извршити ликвидацију.

Амерички предсједник је најавио да ће ускоро саопштити на који начин ће се америчка администрација ухватити у коштац с банкарском кризом, највећом у САД од 2008. године, која је приморала регулаторна тијела да уведу низ ванредних мјера пошто је слом СВБ-а и Сигначер банке, како је саопштено из Бијеле куће, створио ризик од шире, системске кризе.

Домаћи сектор стабилан

За разлику од Ђукановића и Драгаша, директор Удружења банака БиХ Берислав Кутле сматра како крах већих размјера на финансијским тржиштима није толико реалан, јер су, како је појаснио, извучене поуке из кризе која је била 2008. године.

- То, уосталом, можемо видјети и из брзе реакције америчких институција. Мислим да домино ефекат, о којем сви толико причају, није реалан, ни могућ. Главни разлог за банкрот поменуте банке је велика количина новца која је била у оптицају без икаквог покрића. Када је у питању БиХ, мислим да се ово ни у једном сегменту не може пренијети на наш домаћи банкарски сектор, јер банке имају велику ликвидност, што можемо видјети и из профита који су остварени током прошле године - истакао је Кутле.  

Аутор: Вељко Зељковић

Коментари 0
Повезане вијести
Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци? Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ Банке у Српској прошле године оствариле профит од 189 милиона КМ
Профит банака у БиХ ове године 580 милиона КМ Профит банака у БиХ ове године 580 милиона КМ
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    19h 6m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    17h 20m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    15h 10m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 35m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    13h 8m
    0