Које све кућне послове можете да дате дјетету да ради са већ двије године ?

10.02.2020. 21:25
0
ИЗВОР: Blic.rs

Кућни послови помажу дјеци да се науче одговорности и да стекну вјештине које ће им требати за цијели живот. Подјелом кућних послова такође се утиче и на смањење стреса у породици и побољшању цјелокупног функционисања породице.

Многи родитељи мисле да треба да сачекају са кућним пословима док дијете не порасте довољно. Али, стручњаци тврде да дијете већ од друге године може учествовати у кућним пословима онолико колико може. Дијете најбоље учи тако што нешто ради.

Обавезе већ од друге године

Дијете старо од двије до три године може само да сложи своје играчке, допуни храну кућном љубимцу, обрише прашину или када се нешто пролије, сложи књиге.

Када напуни четири или пет година, дијете може да уради све протходно наведене послове, али и да намјести кревет, распреми сто, помогне у ношењу намирница из продавнице, упари чарапе, залије цвијеће, користи ручни усисивач.

Са навршених шест или седам година, поред већ наведених ствари, ваша дјеца могу и да распреме и сложе ствари по кући, поставе сто или обришу под.

На узрасту од осам до девет година, дијете може и да напуни машину за судове или веш, опере судове, сложи намирнице у фрижидер, усиса, помогне у спремању оброка, направи сендвич, ољушти поврће, одведе пса у шетњу.

Поред свих наведених послова, дјеца старија од десет година могу и да испразне машину за судове или веш, среде купатило, оперу прозоре, спреме просте оброке, испеглају равне ствари, чувају млађег брата или сестру, замијене постељину.

Свако у породици да има неко задужење

Свако дијете има свој темпо сазријевања, стога је ова листа кућних послова примјерених узрасту само оквирна. Ова листа је само водич и показује које све то послове може да обавља већина дјеце. Листу кућних послова треба прилагодити могућностима дјетета.

Било би добро да свако у породици има своје задужење и да се од сваког очекује да уради свој дио посла. У томе вам може помоћи Табела кућних послова. Она треба да садржи имена чланова породице и задужења која обавља. Добро би било да се листа сачињава на недјељном или дневном нивоу и да свако, када заврши посао, штиклира шта је урадио.

Са старијом дјецом се можете и договарати које ће послове да обавља. Пуститие га да бира јер ће тако бити мотивисаније, јер му посао није наметнут.

Приликом задавања кућних послова важно је водити рачуна да послови буду примјерени узрасту, јер претешки послови могу бити фрустрирајући и опасни за дијете, а превише лаки могу бити досадни. Важно је да буду јасно дефинисани, на примјер: “Намјестити кревет, спаковати ствари у ормар”, а не уопштено “Средити собу”.

Пустите га да уради онако како може

Када дијете први пут ради неки од кућних послова, прво му покажите како то да уради, потом нека вам помогне сљедећи пут, а наредни пут га само надгледајте. Када научи, имајте повјерења. Оно што је важно напоменути јесте да не треба инсистирати на савршенству. Треба пустити дијете да уради онако како може. Није добро ићи за дјететом и исправљати оно што није добро урадило. Увијек похвалите за труд и храбрите дијете док обавља послове.

Покушајте да код дјетета развијете осјећај среће и важности док помаже у кући, а не да очекује надокнаду за урађени посао. Истакните да тако помаже свима и да сте због тога веома срећни.

Дијете старо двије до три године може да:

Сложи своје играчке

Допуни храну кућном љубимцу

Обрише када се нешто пролије

Сложи књиге

Када напуни четири или пет година

Може да уради све протходно наведене послове

Намјести свој кревет

Распреми сто

Помогне у ношењу неких намирница из продавнице

Упари чисте чарапе

Залије цвијеће

Користи ручни усисивач

Са шест или седам година:

Дијете може да уради све претходне послове

Распреми и сложи ствари

Постави сто

Обрише под

У узрасту од осам до девет година:

Дијете може и да напуни машину за судове или веш

Опере судове

Сложи намирнице у фружидер

Усиса

Помогне у спремању оброка (направи себи сендвич, ољушти поврће)

Одведе пса у шетњу

Дјеца старија од 10 година

Поред свих наведених послова, могу и да испразне машину за судове или веш

Среде купатило

Оперу прозоре

Спреме просте оброке

Испеглају равне ствари

Чувају млађег брата или сестру

Замијене своју постељину

Коментари 0
Повезане вијести
Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију Случајеви крађе дјеце потресају и Словенију
Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године Најмлађи пацијент на одјелу психијатрије у Српској имао двије године
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 42m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 26m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 11m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 10m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 16m
    0