Којић: Хрватска славећи “Олују” прославља и агресију на БиХ

04.08.2019. 16:43
0
ИЗВОР: Срна

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да Хрватска славећи акцију “Олуја” прославља и агресију на БиХ, о чему њени високи државни званичници јавно и говоре.

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић јавно је рекао да је Хрватска учествовала у `ослобађању` неких територија БиХ, дакле извршила је агресију”, појаснио је Којић.

Којић је истакао да хрватска власт и правосуђе штите ратне злочинце и заташкавају ратне злочине.

Он је подсјетио да је у хрватској војно-полицијској акцији “Олуја” протјерано 250.000 и убијено више од 1.800 Срба, а да су након ње услиједили “Јужни потез“, “Маестрал”, “Сана 95″, здружене акције такозване Армије БиХ и Хрватске војске, када је из западнокрајишких општина протјерано више од 120.000 људи.

Ако се надовежемо на број протјераних у `Олуји`, то је 370.000 Срба протјераних током два мјесеца са вјековних огљишта. Више од 1.600 Срба је убијено у западнокрајишким општинама. Стравични злочини су учињени и Хрватска то слави”, истакао је Којић.

Којић је рекао да хрватске власти и правосуђе не дозвољавају приступе архивама, не желе да поступају по предметима, односно уступљеним кривичним гоњењима које долазе из Србије и БиХ, не желе да поступају по замолницама званичних органа, те тако шаљу поруке да власт има директан утицај на правосуђе, што сматра недопустивим.

Према његовим ријечима, Хрватска би требало да испуни стандарде ЕУ, али њено понашање Брисел прећутно одобрава.

Којић је подсјетио да Хрватска годинама слави етничко чишћење Срба, али је истакао као добро то што Република Српска и Србија заједно организују сјећања на страдале у “Олуји”, као један вид културе сјећања на српске жртве.

Пленковић тврди да је војно-полицијском акцијом “Олуја” омогућен “прекид опсаде Бихаћа, као и ослобађање великог дијела БиХ”.

Пленковић је у честитки поводом обиљежавања “Олује” у Хрватској навео да је овом акцијом, између осталог, град Книн “враћен у уставни поредак суверене, самосталне и међународно признате Хрватске”, а да је хрватско руководство, уз помоћ УН, “осигурало мирну реинтеграцију Вуковара и цијелог хрватског Подунавља”.

Честитку је упутила и предсједник Хрватска Колинда Грабар Китаровић, у којој је наведено и да је “побједом у `Олуји` досањан историјски сан слободе и независне Хрватске”.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег Невријеме стиже у регион: Очекују се обилне падавине, олује и снијег
Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х Штете широм БиХ: Вјетар јачине орканске олује дувао 105 км/х
Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће Олуја "Киран" протутњала и Српском - вјетар носио кровове, чупао дрвеће
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    14h 17m
    7
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    14h 22m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    15h 14m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    15h 28m
    0
  • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
    8h 50m
    0