Којић: У НАТО бомбардовању коришћени најсавременији типови оружја

08.09.2021. 15:44
0
ИЗВОР: СРНА

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да је за вријеме НАТО бомбардовања Српске погинуло најмање седам цивила, 46 бораца и пет људи на радној обавези, а у нападима су коришћени најсавременији типови оружја и муниција са осиромашеним уранијумом.

Којић је навео да је у периоду трајања напада, од 30. августа до 14. септембра 1995. године, рањен најмање 21 цивил и 98 бораца Војске Републике Српске /ВРС/.

- Ово није коначан број и још се ради на комплетирању података за жртве које се помињу у више извора - истакао је Којић.

Према његовим ријечима, истраживање је потврдило да су у нападима на Републику Српску коришћени најсавременији типови оружја, да је причињена огромна материјална штета, али да су највеће посљедице сурове НАТО кампање људске жртве.

- Утврђено је, неспорно, да је коришћена муниција са осиромашеним уранијумом, те да се најмоћнија војна сила на свијету отворено ставила на располагање једној од зараћених страна у сукобу - рекао је Којић.

Он је додао да је на овај начин омогућена предност бошњачким и хрватским јединицама, које су кренуле у општу офанзиву на српске положаје, што је, у крајњем случају, довело до масовног прогона Срба са окупираних дијелова територије Републике Српске.

Којић је навео да се до података дошло систематичним истраживањем и прикупљањем документације из више извора, а сви подаци су наведени у публикацији "Намјерном силом на Републику Српску", коју је Центар објавио 2017. године на београдском Сајму књига.

У операцију "Намјерна сила" било је укључено више од 5.000 војника НАТО-а из 15 држава, 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона. Бачено је 1.026 бомби, од чега је 708 вођених, док је укупна тежина баченог експлозива око 10.000 тона.

Осим дејстава НАТО авијације, истовремено су дејствовале и Снаге за брза дејства са положаја на Игману, и то по циљевима у околини Сарајева.

Према подацима Центра, прво дејство НАТО авијације на ВРС је забиљежено 28. фебруара 1994. године. Ловци НАТО авијације су напали четири авиона ВРС, а тада су погинула три пилота ВРС.

Приликом бомбардовања положаја ВРС у околини Горажда, 11. априла 1994. године, погинула су три припадника ВРС.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 57m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    8h 55m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    17h 21m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    15h 36m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 15m
    0