Колико се умањује плата током боловања у Српској?

17.02.2024. 10:24
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ако сте на боловању те се питате колико ће вам бити исплаћена плата сљедећег мјесеца, потребно је да се унапријед информишете како је то прописано законом у Републици Српској. Све зависи од тога по ком основу сте на боловању.

Према Закону о обавезном здравственом осигурању Републике Српске, плата се за вријеме боловања исплаћује у висини од 70 до 100 одсто у зависности од тога о којој болести је ријеч, и то на сљедећи начин:

Плата у износу од 100 одсто за вријеме болести или компликација у вези са одржавањем трудноће која је утврђена налазом и мишљењем доктора медицине специјалисте гинекологије и акушерства код којег је жена регистрована у складу са прописом којим је уређена област здравствене заштите или налазом и мишљењем доктора медицине специјалисте гинекологије и акушерства из здравствене установе секундарног или терцијарног нивоа у Републици, исти је случај и код малигних болести и његе дјетета обољелог од малигне болести те код добровољног давања органа, ткива или ћелија. Плата у износу од 90 одсто од основе због спровођења прописане мјере обавезне изолације као клицоноше или због појаве заразе у његовој околини у складу са прописима којима је уређена област заштите становништва од заразних болести. Плата у износу од 70 одсто од основе због болести, повреда, медицинског испитивања и њега обољелог члана уже породице.

Битно је знати да се плата не умањује за цијели мјесец уколико радник није био цијели мјесец на боловању, већ само за оне дана када радник због боловања није био на послу.

Иначе, плату за вријеме боловања до 30 дана исплаћује послодавац, док за боловања дужа од 30 дана Фонд здравственог осигурања РС плату рефундира послодавцима у складу са законом.

Како се обрачунава накнада за боловање у Републици Српској?

Према наведеном закону, основ за обрачун накнаде је просјечна бруто плата осигураника коју би остварио да је био на раду у задњих шест мјесеци који претходе мјесецу за који се врши обрачун.

Изузетно од овога, уколико осигураник у претходном периоду није провео минимално шест мјесеци у радном односу код послодавца који врши обрачун, основ за обрачун накнаде је просјечна бруто плата осигураника коју би остварио да је био на раду у периоду који је осигураник провео у радном односу.

Основ за обрачун накнаде плате за вријеме привремене спријечености за рад за радника који ради половину пуног радног времена у складу са прописима којима је уређена област рада је бруто плата коју би радник остварио да је био на раду.

Осим тога, колективним уговором, општим актом и уговором о раду може се прописати већи основ за обрачун и већи проценат накнаде плате у случају привремене спријечености за рад у односу на основ и проценте прописане овим законом.

С друге стране, ако је привремена спријеченост за рад настала због повреде на раду, професионалног обољења или обољења у вези са радом, накнаду плате обезбјеђује послодавац од првог дана привремене спријечености за рад до престанка узрока привремене спријечености за рад у складу са прописима којима се уређује област рада.

Пише: Николина Алексић

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    14h 21m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    16h 40m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    17h 7m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    19h 47m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    12h 28m
    0