Колико су ученици у Српској у првом полугодишту направили изостанака?

07.02.2024. 09:06
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ученици основних и средњих школа у Српској у првом полугодишту текуће школске године направили су више од три милиона изостанака, речено је то за "Независне новине" из Републичког педагошког завода Републике Српске.

Наиме, како су рекли, ученици основних школа имали су укупно 1.941.617 изостанака, од чега је 1.914.176 оправданих, а 27.441 неоправдан.

- Ђаци средњих школа у Српској у првом полугодишту направили су 1.200.426 изостанака - рекли су из Републичког педагошког завода Српске. Додају да од тог броја оправданих је било 1.122.370, док је 78.045 било неоправданих изостанака.

- Највећи број изостанака имају основци у Основној школи 'Јован Дучић' у Бијељини - укупно 28.956, од чега је 6.239 неоправданих, а 22.717 оправданих - додају из Завода.

Према њиховим ријечима, што се тиче средњих школа, највише изостанака направили су ђаци бањалучке Гимназије - укупно 42.607.

- Од укупног броја у овој школи било је 1.157 неоправданих, док је 41.450 изостанака било оправдано - појашњавају из Завода.

Додали су да су најмање изостајали ученици у Основној школи "Јосиф Панчић" Козица, гдје је у првом полугодишту било само 35 изостанака, и то оправданих.

Што се тиче средњих школа, најмањи број изостанака имају ђаци Гимназије из Калиновика - укупно 1.379, од чега су 44 неоправдана", закључују из Републичког педагошког завода Српске.

Вита Малешевић, директорица Гимназије из Бањалуке, рекла је да иако ова школа има највећи број изостанака, не чуди јер они имају више од 1.200 ђака.

- Имамо велики број ученика који учествује на разним такмичењима, што спортским, што разним другим, али доносе резултате. Стога је на неки начин и оправдано што имамо велики број изостанака - рекла је Малешевићева.

Како је рекла, понекад се деси и да ученици побјегну са часа из неког предмета, али не често, те истиче да је сигурно и велики број изостанака због болести ученика.

- Што се тиче неоправданих часова, ту се углавном ради о кашњењу на прве јутарње часове - рекла је Малешевићева.

Из Основне школе "Јован Дучић" из Бијељине за "Независне новине" рекли су да је разлог великог броја изостанака у њиховој школи тај што имају око 70 ђака ромске националности.

- Разни су разлози због чега ова популација изостаје са часова, па не чуди да је у нашој школи највећи број изостанака у првом полугодишту - рекла је Бранка Мишић, директорица Основне школе "Јован Дучић".

Како је рекла, остали ђаци ријетко изостају, једино када су у питању неке дјечје болести, када родитељи с дознаком од доктора то правдају.

Подсјетимо, како су "Независне новине" раније писале, током прошле школске године ученици основних и средњих школа у Републици Српској остварили су скоро седам милиона изостанака.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 43m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 27m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 12m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 11m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 23m
    0